Amsterdam gezilecek yerler
Otobüsle Avrupa Turu Bilgi

Amsterdam’da gezilecek yerler

AMSTERDAM’DA GEZİLECEK 6 YER

Zuhal Nihan Çetin

Amsterdam’da gezilecek yerler listemize 6 tane yer sıraladık. Otobüsle Avrupa Turumuz sırasında ziyaret edeceğimiz Amsterdam’da bakalım gezilecek – görülecek nereler bulunuyor.

1. VONDELPARK

vondelpark ile ilgili görsel sonucu
Vondel Park – Otobüsle Avrupa Turu

Vondelpark Amsterdam’daki en büyük şehir parkı… Yılda yaklaşık olarak 10 milyon turiste ev sahipliği yapan park 1864 yılında bir grup Amsterdam vatandaşının girişimleriyle hayata geçirilmiş bir proje.

Halka açık bir park yapmak için yola çıkan grup bağış toplayarak 8 hektarlık bir arazi satın almış ve peyzaj mimari Jan David Zocher ve oğlu Luis Paul Zocher ile anlaşarak modern İngiliz tarzında bir peyzaj çalışması yaptırmıştır.

Doğal bir görünüm kazanması için patikalar, göletler ve manzaralar dizayn edildikten sonra park 1865 yılında Nieuwe Park adıyla halka açılmış.

Vondelpark adı ise 1867 yılında Almanya doğumlu Joost van den Vondel’in heykelinin parka yerleştirilmesiyle kabul edilmiş.

Bugün Vondelpark geçmişinin de verdiği müthiş doğası, parkı kaplayan ağaçları, yemyeşil çimleri ve göletleriyle ziyaretçilerine bol oksijenli, huzurlu bir zaman vaat ediyor.

Burada güzel bir yürüyüş yapabilir, özellikle bahar ve yaz aylarındaki ücretsiz konserleri dinleyebilir, güneşlenen insanlara katılabilir ve daha birçok şey yapabilirsiniz.

Ayrıca merkezi konumu ve müzelere olan yakınlığı da turistler için daha cazip ve kolay ulaşılabilir bir olanak sağlıyor. Amsterdam’a geldiğinizde şehir turunuza hem dingin hem eğlenceli bir mola verebilir ve burada dinlenebilirsiniz.

2. VAN GOGH MÜZESİ

van gogh müzesi amsterdam ile ilgili görsel sonucu
Van Gogh Müzesi – Otobüsle Avrupa Turu

Amsterdam’da gezilecek yerler listemize sanattan hoşlananlar için de Van Gogh müzesini koyalım. Ziyaretçilerini güzel bir sanat deneyimi sunan Van Gogh Müzesi 1973 yılından bu yana hizmet veriyor.

Vincent van Gogh’un ölümünden sonra sanatçının bütün koleksiyonu ailesine kalmış bunun üzerine Van Gogh’un abisinin oğlu amcasına ait ulusal nitelikteki bu koleksiyonu Hollanda Hükümeti ile görüşmeler yaparak amcasının adını taşıyan bir müzede sergilemeyi istemiştir.

Bu girişimden önce Stedelijk müzesinde sergilenen ve milli değer taşıyan koleksiyonun dönemin önemli Hollandalı mimarı  Gerrit Rietveld ile anlaşılarak yeni bir binaya taşınması ve yapılacak binanın başta Stedelijk Müzesi olmak üzere çevredeki müzelerden daha büyük olması ve güneş ışığı alması istenmiştir.

İki binadan oluşan müzenin ikinci kanadı 1999 yılında Japon mimar Kurokawa Kisho’nun projesi hayata geçirilerek açılmıştır. Müzenin her iki kısmı da geometrik formda ve güneş ışığını iyi alacak şekilde tasarlanmıştır.

Dünya’nın en önemli müzeleri arasında yer alan müze sadece Van Gogh’ a ait eserlere değil aynı zamanda ressamın çağdaşlarından Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec ve ilham aldığı ressamlardan özellikle Jean François Millet’in eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Müzede sergilenen eserlerin yanı sıra etkinlikler de gerçekleştirilmektedir. Ayrıca müze içerisinde halka açık bir araştırma kütüphanesi, halka açık konferansların verildiği ve Van Gogh’u anlatan filmlerin oynatıldığı bir oditoryum bulunmaktadır.

Amsterdam’a geldiğinizde yaşamını yitirdikten sonra dehası çok daha iyi anlaşılmış olan Van Gogh’un yüzlerce resim ve çizimini incelemek, farklı ressamların eserlerine göz atmak ve sanata doymak için yapmanız gereken en iyi aktivitelerden biri bu uluslararası öneme sahip müzeyi gezmek olacaktır.

3. MADAME TUSSAUDS (BALMUMU HEYKEL MÜZESİ)

İlgili resim
Madam Toussed Müzesi – Otobüsle Avrupa Turu

Merkezi Londra’da bulunan Madame Tussauds Müzesi toplamda 24 şehirde hizmet vermektedir.

Fransız asıllı balmumu heykel sanatçısı Marie Tussaud’un balmumu heykellerine olan merakı amcası Dr. Philippe Curtius sayesinde başlamış.

Madame Tussauds Müzeleri iki asrı aşkın tarihiyle günümüze kadar yeni şubelerini de bünyesine katarak geldi. Hem ünlü simaların balmumu heykellerini ziyaretçilerine sunan hem de bir eğlence merkezi olarak anılan bu ünlü müzeyi görmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

Marie Tussauds Kimdir?

Asker olan babasını kaybettikten sonra annesi ile birlikte İsviçre’ye amcasının yanına yerleşen Marie, doktor olan amcasının balmumundan yaptığı anatomi heykellerini ve ünlü büstlerini görerek büyümüş.

Bir süre sonra amcasına yardım etmeye başlayan Marie 1780 yılında Versailles Sarayı’nda XVI. Louis’in kız kardeşine sanat öğretmenliği yapmış.

Amsterdam’da gezilecek yerler listemizde en dikkat çeken yerlerden biri de bu Madam Tussauds müzesi… Devam edelim…

Fransız İhtilali sonrası yapılan giyotinle infazlarda, infaz edilen kişilerin başları Marie’ya getirilerek büstü yapılması istenmiş. Hatta bu büstler içerisinde Saray da öğretmenlik yaptığı zamanlardan tanıdığı Kral Louis de yer almaktadır.

Geçmişinde asillerle olan ilişkileri nedeniyle idam cezasına çarptırılmış son anda ise amcası tarafından kurtarılmış Marie. Amcasının ölümünden sonra ise balmumu atölyesi ve iki müzesini devraldı. Ve Madame Tussauds Müzelerinin macerası da bu şekilde başlamış oldu.

4. DAM MEYDANI

dam meydanı amsterdam ile ilgili görsel sonucu
Dam Meydanı – Otobüsle Avrupa Turu

Amsterdam’da gezilecek yerler listemize Dam Meydanı ile devam ediyoruz. İşte şehrin kalbi Dam Meydanı… Eğer Amsterdam’a geldiyseniz ve şehri gezmek istiyorsanız burayı görmeden dönmeniz pek de mümkün değil. Tarihi ve turistik pek çok yerin ortasında bulunan Dam Meydanı birçok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

Kraliyet Sarayı, Hollanda’nın en büyük beş yıldızlı oteli olan Grand Hotel, Madame Tussauds Müzesi ve Yeni Kilise Dam Meydanına komşu tarihi yerler içerisinde. Yani meydana geldiğinizde Amsterdam’da görmeniz gereken yerlerin birçoğunu gezme fırsatı bulabilirsiniz.

Şehrin merkezi olmanın yanı sıra Dam Meydanı önemli bulvarlarında açıldığı bir alan. 1956 yılında İkinci Dünya Savaşı’nda verilen kayıplar anısına yapılan Ulusal Anıt da meydanda sizi karşılayacak olan yapılardan biri.

Kısaca meydana geldiğinizde tarihi turistik bir gezi yapabilir yakınlardaki kafelerde kahvenizi yudumlayabilir, De Bijenkorf’ da alışveriş yapabilir, Kanal gezintisine çıkabilirsiniz.

Zaten yolunuz bu renkli meydana düşecektir…

5. KANALLAR

İlgili resim
Amsterdam Kanalları – Otobüsle Avrupa turu

Bazı şehirlerin olmazsa olmazları vardır ya işte Amsterdam’ın da olmazsa olmazı bu meşhur kanallarda yapacağınız bir tekne turu..

Amsterdam Centraal Station’dan hareket eden turlar şehrin Dam Merkezi gibi çok işlek bir yerinden kalkıyor. Centraal Station hem ziyaretçilerin hem de Amsterdam halkının bütün aktarmalarını yapabildikleri, ulaşım için kilit bir yer.

Günde yaklaşık 250 bin kişinin ziyaret ettiği Centraal Station tramvay, otobüs ve tekne turunu kullanacak herkese ev sahipliği yapıyor.

Kanallarda yapılan tekne turları sabah, akşam, yemekli ve yemeksiz olarak hizmet vermekte. Yaklaşık bir saat süren turlarda rehberlik hizmeti de veriliyor.

Ancak yemekli tura katılmak istiyorsanız turun süresi 2,5 –  3 saat sürebiliyor. Rehberlik hizmeti sayesinde hem kanallar hem de çevredeki önemli yerler hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Hatta tekne bazı yerlere tamamen yaklaşarak bilgi verdiği için inceleme fırsatı da yakalıyorsunuz.

Size verilen kulaklıklar sayesinde GPS kaynaklı rehberlik hizmeti alıyorsunuz. Tur firmalarında değişiklik gösteren dil seçenekleri nedeniyle Türkçe dilinde rehberlik hizmeti alamayabileceğinizi söylemeden geçemeyeceğiz.

Ancak rehbere çok ihtiyaç duymadan çevrenin keyfini çıkarabilir ve gezdiğiniz yerler hakkında özel bir merakınız oluşursa sonradan internet üzerinden bilgi de edinebilirsiniz. Bu arada bir seçenek de tene kiralamak bunu da eklemeyi unutmayalım.

Amsterdam’da gezilecek yerler adlı yazımızın beş mekanını sizinle paylaştıktan sonra bonus olarak Red Light District’i de sizlerle aşağıda paylaşıyoruz. Umarız sizler için çok keyifli bir seyahat olur.

Bu arada her gezinizde yapacağınız gibi gezintiniz sırasında kişisel eşyalarınıza sahip çıkmanız konusunda sizleri uyarıyoruz. Şimdiden iyi yolculuklar dileriz ?

6. RED LIGHT

red light district amsterdam ile ilgili görsel sonucu
Red Light – Otobüsle Avrupa Turu

Yılda yaklaşık 20 milyon turist ağırlayan Amsterdam’ın en çok ziyaret edilen bölgelerinden biri olan Red Light District yaklaşık 1000 rehberli tura ev sahipliği yapıyor.

Red Light turistler için görülecek öncelikli yerler arasındaki sırasını korumaya devam ediyor.

Red Light Ham cafe ve restoranları, hem kanalları, hem de dükkanları ile Amsterdam’ın merkezinde yer alan diğer önemli yerlerden bitanesi.

Otobüsle Avrupa Turumuz sırasında Amsterdam hem konaklama yapacağımız hem de 24 saat bulunacağımız temel duraklarımızdan bir tanesi. Hem de turumuzun en kuzey noktası.

Amsterdam ve Hollanda ile ilgi ana sayfamızdaki şu siteleri de ziyaret edebilirsniz: Amsterdam ve Hollanda

Konu ile ilgili diğer yazımız: Amsterdam gezilecek yerler

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir