Andorra nerede, Andorra'da gezilecek yerler
Otobüsle Avrupa Turu yorum

Andorra

Andorra gezilecek yerler açısından sınırlı bir ülke olmasına rağmen Avrupa’nın en yüksek yerleşim yeri olması ve ilginç özellikleri dolayısıyla görülmesi gereken yerler içinde.

Geçen hafta yapılan Andorra Türkiye maçından sonra sizlere Andorra hakkında bilgi verelim ve bu küçük ülkeyi birlikte tanıyalım istedik. Gelin Fransa ve İspanya arasındaki denize kıyısı olmayan ve başkenti Andorra la Vella olan bu küçük ülkeyi bir tanıyalım.

Andorra tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor

Andorra 468 km²’lik yüz ölçümü ile dünyanın en küçük 17. ülkesi. Andorra’nın resmi dili Katalanca ve dünya üzerinde Katalanca’nın resmi dil olarak kullanıldığı tek ülke burası.

Andorra’ya nasıl gidilir?

Eğer Andorra’ya gitmek isterseniz size bir güzel bir de kötü haberimiz var.
Önce iyi haberden başlayalım Andorra Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Yani vizesiz bir şekilde bu ülkeye girebiliyorsunuz.

Kötü haber ise Andorra’da havaalanı bulunmadığı için Fransa veya İspanya üzerinden ülkeye girmeniz başka bir deyişle Schengen vizesine sahip olmanız gerekiyor.

Dünyanın en düşük işsizlik oranlarından birine sahip Andorra’nın ağırlıklı geçim kaynağı turizm. Yılda yaklaşık 10 milyon turiste ev sahipliği yapan Andorra tarım alanında ağırlıklı olarak tütün yetiştiriciliği yapıyor.

Vergisiz ülke Andorra

Demokrasi ile idare edilen ve prenslik olan Andorra oldukça yoğun kar yağışı alan bir ülke. Dağların ve dar vadilerin yoğun olduğu bu ülkede fiziki şartlar avantaja dönüştürülmüş ve muazzam kayak pistleri yaptırılmış.

Andorra gezilecek yerler açısından küçük ama zengin bir ülke. Ülke yılın her zamanında turistlere ev sahipliği yapıyor. Bu turistler içerisinde günübirlik Andorra gezisi yapanlarda oldukça fazla. Ayrıca ülkede gümrük vergisi uygulanmaması ve ülke içindeki düşük vergiler burayı bir alışveriş cenneti haline getirmiş.

Andorra’da neler yapılır?

Elektronik eşya, beyaz eşya ve tütün ürünleri turistlerin en çok aldığı ürünlerden başlıcaları. Sonraları ülke ekonomisini korumak için alışveriş kotası uygulanmaya başlansa da buraya alışveriş yapmak için gelen turist oranı hayli yüksek.

Andorra Başkenti Andorra La vella

Andorra topraklarının yaklaşık olarak %35’i ormanlık alan bu nedenle yeşille iç içe bir doğası ve bol oksijenli bir havası var. Dağ bisikleti ile gezebileceğiniz özel parkurlar, kayak ve yürüyüş gibi doğayla iç içe yapabileceğiz aktiviteler mevcut.

Sanırım bu nedenle dünyanın en sağlıklı ülkeleri sıralamasında oldukça iyi bir yere sahip. Şöyle ki İngiltere merkezli sağlık araştırmaları dergisi The Lancet ortaklığında yapılan araştırmada 1990-2015 yılları arasını kapsayan çalışmada birinci sırada 95 puanla Andorra yer aldı.

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve yaklaşık ülkenin %9’luk alanını kaplayan Madriu-Perafita-Claror Vadisi Andorra’nın güneydoğusunda yer alan bir buzul vadisi. 12 km boyunca uzanan bu vadi Andorra’ya geldiğinizde gezi rotanıza eklemeniz gereken bir güzellik.

Birçok nadir bitki ve nesli tehlikede olan hayvan türünü görebileceğiniz bu yerde yürüyüş parkurları ve dağ kulübeleri bulunuyor. Burada yaptığınız gezinti sırasında yakın zamanda restore edilmiş ve geleneksel yapısı bozulmamış çoban kulübelerini görme fırsatı yakalayacaksınız.

Bu vadi aynı zamanda en çekici parkurlardan biri olan The Coronallacs Trail’de yürüyüş yapma imkanı sunuyor. Bir kısmı taş döşeli yollarda devam edecek yürüyüşünüzün 90 km’lik bir yolculuk olduğunu şimdiden hatırlatalım.

Andorra gezilecek yerler tabi ki bu konularla sınırlı değil. Daha fazlasını öğrenebilmek için de yine bu ülkeyi ziyaret etmeniz gerekiyor 🙂 Burada konaklaya bilmeniz için size hizmet veren barınaklar mevcut ve bu barınakların dördü bu 90 km’lik yolla birbirine bağlanmış durumda. Yapacağınız bu uzun yürüyüşün ardından burada konaklamanızı öneririz.
Andorra hakkında yazımız burada son buluyor. En kısa zamanda Andorra’yı görmenizi umut ediyoruz.

Eğer Andorra hakkında başka bilgilere sahip olmak istiyorsanız sitemizi ziyaret edebilirsiniz: Andorra La Vella

Avrupa Turu hakkında bire bir deneyim yazısı okumak için Avrupa turu tavsiye tıklayınız.

Katılımcılarımızın yorumları için. Avrupa Turu Tavsiye tıklayınız.

Diğer bloglarımızı okumak için blog.haydiavrupaya.com sayfamızı ziyaret ediniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir