Otobüsle Avrupa Turu yorum

Belgrad hakkında her şey

Sava ve Tuna’nın birleşmesi – Belgrad Kalesi

Belgrad hakkında her şey, Belgrad gezilecek yerler

Belgrad hakkında her şey bu yazımızda sizinle paylaşıldı.

Sırbistan’ın Başkenti Belgrad; Balkan Yarımadası Kuzeyinde ve Orta Avrupa’ya yakın yerde, Osmanlı ile kültürel geçmişi bulunan önemli bir turizm merkezi.

Sırbistan’ın tarihi, ekonomisi, gezilecek yerleri, önemli mekanları ve çok daha fazlası için yazımızı okuyun.

Vizesiz gidilebilecek şehirlerden biri olan ve çok sayıda Türk turisti ağırlayan Belgrad’ı daha yakından tanıyalım.

Belgrad Tarihi:

Belgrad’ın dolayısıyla Sırbistan’ın bugünkü topraklarında Taş Devri yerleşimlerinin dahi kanıtları var. Şehir ilk olarak bugün Belgrad Kalesinin bulunduğu yarımadada, yani Sava ve Tuna nehirlerinin buluştuğu ve kavis çizdiği yarımada üzerinde kurularak buradan itibaren büyüdü.

ilk kale Keltler tarafından MÖ 4. yüzyılda inşa edilmiş ve Romalılar tarafından geliştirilmiştir.

442 yılında Hunlar tarafından tahrip edildi ve Bizans imparatoru Justinian tarafından yeniden ele geçirilmeden önce Sarmatlar, Gotlar ve Gepidae topluluklarınca el değiştirdi . Daha sonra Franklar ve Bulgarlar tarafından tutulan kale 11. yüzyılda Bizans’ın bir sınır kasabası oldu.

4. Haçlı Seferi sırasında zayıflayan Bizans yönetimini fırsat olarak kullanan Sırplar; 1284’te Belgrad’ı aldı ve 1402’de Stephen Lazarević burayı Sırbistan’ın başkenti yaptı.

Osmanlı dönemi Belgrad:

Belgrad hakkında yazılan tüm tarihi metinlerde mutlaka Osmanlı Dönemi geçer. Osmanlı Türkleri şehri 1440’ta kuşattı ve aldı. 1521’den sonra Avusturyalılar tarafından dönem dönem kısa süren işgaller yaşandı ise de Osmanlı 19. Yüzyola kadar şehri elinde tuttu. 

Osmanlı Döneminde Belgrad

Türklerin hüküm sürdüğü dönemde Belgrad, Osmanlı İmparatorluğu’nun çeşitli yerlerinden malların ticaretinin yapıldığı canlı bir ticaret merkeziydi. 1804’te Karadjordje liderliğindeki ilk Sırp ayaklanmasının ardından, Belgrad 1807-13 yılları arasında Sırp başkenti oldu, ancak Türkler onu geri aldı. Sırplara, 1867’de Belgrad’ın bir kez daha Sırbistan’ın başkenti olmasıyla kalenin kontrolü verildi.

1921 itibaren Belgrad Yugoslavya’nın parçası oldu. Şehrin II.Dünya Savaşı’ndan bu yana hızlı nüfus artışı, sanayileşmenin bir sonucu olarak Sırbistan’ın kırsal alanlarından gelen göç alması nüfusunu artırdı.

Belgrad sakinlerin çoğu Sırp; Sırp harici en büyük gruplar Hırvatlar ve Karadağlılar.

Belgrad ekonomisi

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Belgrad, motorlar, traktörler ve biçerdöverler, takım tezgâhları, elektrikli ekipmanlar, kimyasallar, tekstil ve inşaat malzemeleri üreten bir sanayi şehri haline geldi. Sırbistan’ın en büyük ticaret merkezidir.

Belgrad’ın ticari konumu şehre önemli avantaj sağlar. Karadeniz’den Tuna Nehri’ne giden veya Batı Avrupa’dan Ana-Tuna Kanalı üzerinden gelen nehir gemileri dolayısıyla canlı bir ticaret yolu üzerinde yer almaktadır.

Belgrad hakkında
Belgrad hakkında her şey

Doğu ile batı arasında Batı ve Orta Avrupa’ya açılan kapı niteliğinde bir kara yolu ağının ortasındadır.

Büyüme sürecinde, Belgrad dağlık bir arazide güneye ve güneydoğuya doğru yayıldı. Novi Beograd Adında yeni bir bölge Yeni bir Belgrad eski şehrin batısında, Sava ve Tuna nehirleri arasındaki düzlükte inşa edildi. Eski Kalemegdan kalesi artık tarihi bir anıt; eski taş kaplı kale, Sava ve Tuna nehri boyunca uzanan ovanın meşhur manzarasının görüldüğü bir bahçe olarak yeniden inşa edildi.

Belgrad, çok sayıda devlet dairesinin bulunduğu yerdir ve aynı zamanda 1863 yılında kurulan Belgrad Üniversitesi de dahil olmak üzere çeşitli kültür ve eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Doğu ile Batı arasında bir geçit olan Belgrad, kültürlerin kaynaştığı bir pota haline geldi.

Sırbistan’ın başkenti, 1,5 milyondan fazla nüfusu ile Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri olarak turistlerin de ilgisini çekiyor.

Kalemegdan

İlk müstahkem duvarlar MÖ 3. yüzyılda Keltler tarafından Sava ve Tuna’nın birleştiği yerde inşa edildi. Daha sonra Romalılar tarafından fethedildi. Toplamda, şehir kalesi 44 kez tamamen yıkıldı.

Burada, duvarın Roma kısmı var, duvarın orta çağ Sırp kısmı var, Osmanlı kısmı var, Avusturya-Macaristan kısmı var.

Tarih boyunca Belgrad ve kalesi için 122 kadar savaş yapıldı. Askeri kale, şehri savunmak için her iki Dünya Savaşında da kullanıldı.

Kalemegdan – Belgrad Kalesi . Bir zamanlar önemli bir askeri tahkimat, şimdi Belgrad’ın merkez parkı olarak hizmet veriyor. Knez Mihailova caddesinin sonundan ulaşılabilen, özellikle gün batımı sırasında güzel manzaralar sunuyor. En büyük kısmı, çeşitli kafeler, tenis ve basketbol sahaları, müzeler ve bir gözlemevi ile kale duvarlarının yanı sıra bir parktır.

Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği noktaya ve Belgrad’ın simgelerinden biri olan Pobednik (Winner) heykeline göz atmayı unutmayın.

“Belgrad Kalesi’ndeki Ruzica Kilisesi’nin içinde, silahlardan yapılmış avizeler var ve bunlar, Belgrad’da bir daha asla savaş olmaması gerektiğine dair çok derin bir anlam içeriyor.

Belgrad: Hiç uyumayan şehir

Belgrad hakkında söylenen sözlerden biri de “Belgrad asla uyumaz ve olağanüstü bir gece hayatına sahiptir”. Yolcular, yerliler ve VIP’ler için herkes için mükemmel bir yer var.

Lonely Planet, Belgrad’ı Dünyanın En İyi Gece Hayatına Sahip Şehri seçti. Şehir, gece hayatının simgesi olan 170’den fazla nehir kulübüne sahiptir. İlk nehir kulübünün adı Vodenica idi.

Belgrad hakkında
Belgrad’da çoğu Gece Kulübü Sava Nehri üzerindedir

Ne tür müzik dinlerseniz dinleyin, kesinlikle zevkinize uygun bir nehir kulübü bulacaksınız.

15 Kez isim değiştiren şehir

Keltler, Romalıların daha sonra Singidunum’a dönüştüğü Sngidun adını verdiler. Sloven adı Beograd, eski Hırvatlar Biograd na Dunavu olarak adlandırdı ve Latince adı Alba Graeca idi.

Bulgar yönetimi sırasında Latince adı Alba Bulgarica idi ve Macarlar ona Fehérvár, Nandoralba, Nándorfehérvár ve Landorfehérvár adını verdiler.

Weißenburg ve Griechisch-Weißenburg burada Alman isimler, Castelbianco İtalyan ismidir, Velegrad Bizans ismidir, Dar Al Cihad Osmanlı ismidir, Belgrat Türk isimdir ve Prinz Eugen Stadt Naziler ‘in verdiği isim.

Şehrin Altındaki Şehir

2005 yılında, tanıtım büyük bir sırrı keşfetti – 1971 yılında Yugoslav Ulusal Ordusu’nun ihtiyaçları için Karas adı verilen bir yeraltı savaş sığınağı inşa edildi.

Sığınak, bir savaş durumunda en yüksek politikacı ve memurların 70’ini barındıracak şekilde tasarlandı. Yerin 150 metre altına yerleştirilmiştir ve nükleer saldırıya dayanabilir.

Bundan önce Türkler topçularına sığınmak için bu alanı kullanırken Milos Obrenoviç burayı dinleneceği bir yer olarak kullanıyordu.

Sığınakta ayrıca Tito ve Jovanka Broz’un yatak odaları da bulunuyor – Tito’nun küçük bir ofisi ve banyosu olan kahverengi bir odası varken, Jovanka’nın banyolu pembe bir odası vardı.

Sığınak en aktif olarak 1999 yılında Slobodan Miloseviç’in orada kaldığı NATO bombardımanı sırasında kullanıldı.

Belgrad hakkında her şey

Belgrad’da gezilecek yerler

Avrupa’da İlk Kafana

Znak Pitanja, Belgrad’da hala var olan en eski kafanadır.

Bazı tarihçilere göre, ilk kafana (çok fazla alkol ve geleneksel yemek servis ettikleri geleneksel bir Balkan restoranı) 1522’de Belgrad Dorcol’da açıldı. Mekanda sadece siyah kahve (kahve = kafa) servis edildi, bu yüzden bu tür restoranlar “kafana” adlı.

Prens Milos’un emrine göre Naum Icko tarafından açılan Belgrad’daki en eski kafana, halen var olan “Znak Pitanja” (Soru İşareti).

Belgrad şehir merkezi çok büyük değil. Kalemegdan, Knez Mihajlova caddesi ve Skadarska caddesi arasındaki her şey en iyi yürüyerek izlenir.

Knez Mihailova Caddesi Belgrad’ın ana yaya caddesi. Gece gündüz kalabalık. Çoğunlukla alışveriş ve çok sayıda kafe ve restoran barındırıyor.

Cumhuriyet Meydanı ve Ulusal tiyatro

Cumhuriyet Meydanı (Ana Meydan). Şehirdeki ana buluşma noktası (kod konja – “atla” olarak da anılır), Mihailo Obrenovic (ata binme), Ulusal Tiyatro, Ulusal Müze ve Knez Mihailova Caddesi’nin hemen yanında.

Skadarlija’daki restoran terasları

Skadarlija (Skadarska caddesi). Çoğu eski Belgrad ruhunu taşıyan restoran ve kafelerle dolu yaya caddesi. Akşamları burada eski Belgrad müziği çalan canlı gruplar duyulabilir. Sokak parke taşı döşeli olduğundan yüksek topuklu ayakkabılar tavsiye edilmez. Güney tarafındaki boş duvarlı binalar, atmosfere katkıda bulunmak için etkileyici ‘trompe-l’oeil’ resimlerle boyanmıştır.

Srpskih vladara (Kralja Milana) caddesi, Belgrad Kalesi, Knez Mihailova caddesi ve Cumhuriyet Meydanı ile Slavija Meydanı’nı birbirine bağlayan ve Aziz Sava Tapınağı’na doğru yürürken manzaraya hakim. Yeni Saray’ın ardından gelen Terazije Çeşmesi, Hotel Moskva (Rusya’nın Eski Sarayı), Eski Kraliyet Sarayı ve Jugoslovensko Dramsko Pozorište tiyatrosuna dikkat edin.

Eski Saray

Eski Kraliyet Sarayı Nikola Pasic Sqaure’de, 1881’de inşa edilmiş, Sırp krallarının ikametgahıydı ve şimdi Belediye Binası olarak kullanılıyordu.

Beyaz Saray

Belgrad’ın seçkin bir bölgesi olan Dedinje’de bulunan kraliyet konutları ve park alanlarından oluşan bir gayrimenkul olan Royal Compound’un bir parçasıdır.

Yeni Saray Eski Kraliyet Sarayı’nın yanında, Karađorđević’in ikametgahı olarak 1911-1922 yılları arasında inşa edilmiştir. Bugün, Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın resmi koltuğu.

Sırbistan Ulusal Meclisi

Sırbistan Ulusal Meclisi Nikola Pasic Meydanı’nda, Eski Kraliyet Sarayı’nın karşısında yer almaktadır.

Gardosh

Belgrad’ın kentsel mahalle. Belgrad’ın Zemun belediyesinde yer almaktadır. Tuna Nehri’nin sağ tarafında bulunan Gardos tepesi, dar sokakları, evleri ve tarihi kiliseleri ile tarihi ve otantik bir kültür ortamıdır.

Tepenin tepesinde, 1896’da açılan 36 m yüksekliğinde, bir galeri ve nehrin güzel manzarası ve Belgrad ile bir “Sibinjanin Janko” (veya Milenyum Kulesi) kulesi var. Tepe üzerinde ve nehrin yakınında yerel yemekler ve deniz ürünleri restoranları ve yüzen (splav) restoranlar ile çok sayıda restoran var.

Belgrad müzeleri:

Belgrad çoğu Balkan ülkesine göre çok sayıda müzeye ev sahipliği yapar. İçlerinde özellikle ilgimizi çekebilecek birkaç müzenin detayını paylaşalım.

Aziz Sava Tapınağı.

Sırbistan’daki en büyük Ortodoks kilisesi ve tüm dünyadaki en büyük Ortodoks kiliselerinden biri. 1594 yılında Türk veziri Sinan Paşa, Sırp halkının isyanına misilleme olarak, bugün tapınağın bulunduğu yerde, otosefal Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kurucusu Aziz Sava’nın (1174-1236) kutsal kalıntılarını yaktı.

Belgrad hakkında
Aziz Sava Katedrali

O zamandan beri, Sırplar bu yerde Aziz Sava onuruna bir kilise inşa etmek istediler ve ilk önce kalıntıların yakıldığı yerin yanında daha küçük bir kilise inşa ettiler (bu kilise de hala ayakta ve solunda yer almaktadır. Tapınak, 1935’ten sonra birkaç aşamada inşa edildi

Ulusal müze

Sırbistan Ulusal Müzesi 28 Haziran 2018’de yeniden açıldı. Cumhuriyet meydanında yer almaktadır. 1844 yılında kurulan, Titian, Raphael, Tintoretto, Lorenzo di Credi, Canaletto, Tiepollo, Carpaccio vb. Dahil olmak üzere İtalyan Sanat Koleksiyonu (230 eser) dahil 400.000’den fazla parçaya sahiptir.

Fransız Sanat Koleksiyonu (250 resim) Renoir (82 eser), Monet içerir. Degas, Signac, Lautrec, Matisse, Gaughen, Cezanne, Pissaro, Corot vb. Hollanda ve Flaman Sanat Koleksiyonu (120 eser); Juan de Flandes, Bosch, Vincent van Gogh, Rubens, Rembrandt, Van Goyen, Breughel, Mondrian içerir .. Japanase Sanat Koleksiyonu’nda Kunisada, Toyokuni, Hirosige gibi 82 eser bulunuyor… Yugoslav (Sırp) Sanat Koleksiyonu’nda Paja Jovanovic, Uros Predic, Lubarda bulunuyor. Diğer Sanat Koleksiyonları (Almanca, Avusturya, Rusça …) Picasso, Durer, Klimt, Kandinsky, Sisley, Marc Chagall, Kassat, Roerich, Ryepin vb.

Etnografya Müzesi:

Sırp kostümleri, aletleri, kültürü ve geçmiş yüzyıllardaki günlük yaşamın kalıcı sergisi. İlgili konuları kapsayan geçici sergiler.

Nikola Tesla Müzesi

Sırpların saygı duyduğu adama adanmış müze. Nikola Tesla (Никола Тесла), alternatif akım (uzun mesafeli yüksek enerji transferlerini mümkün kılan), radyo (günümüzün mobil iletişimleri için temel çalışma yapan) ve AC motorları (günümüzde yaygın olarak kullanılan, örn. karıştırıcılar, elektrikli süpürgeler ve asansörler), diğer çok sayıda buluş arasında. Bu küçük müzenin yarısı Tesla’nın kişisel eşyalarına adanmıştır, diğer yarısı ise icatlarının modellerini içermektedir.

Belgrad Üniversitesi Mühendislik Bölümü öğrencilerinden, bazen karmaşık olan bilimi anlamanıza yardımcı olabilecek İngilizce konuşan rehberler var.

Haydi Avrupa’ya ile Belgrad

Belgrad;  Otobüsle Avrupa Turları (Büyük Avrupa Turu – Kuzey Avrupa Turu – Mini Avrupa Turu) kapsamında düzenlediğimiz tüm turlarda ziyaret edeceğimiz bir şehir. Gerek Osmanlı izleri, gerek gece hayatı, gerek tarihi yönleri, gerekse balkan – Slav kültürü ile gelenleri etkileyen ideal bir şehir. Avrupa Turları içinde ekonomik bir tercih için de uygundur. Çok da abartılı olmayan fiyatlar ile bütçeye uygun gezilecek yerler arasındadır. Hatta bir söz vardır, Paran varsa Paris’e, paran yoksa Belgrad’a…

Belgrad hakkında her şey bunlarla sınırlı değil elbette. Sitemizde gezilecek görülecek yerler açısından diğer şehirlerle ilgili de yazılar bulabilirsiniz. http://blog.avencamp.com

Belgrad hakkında ana sayfamızdaki yazımızı okuyabilirsiniz. https://www.haydiavrupaya.com/sehir/23/belgrad

Belgrad hakkında
Haydi Avrupa’ya ekibi Belgrad Kalesinde gün batımında

Avrupa Turlarımız ile ilgili gerçek bir deneyim yazısı okumak için Avrupa Turu Tavsiye yazımızı okuyunuz…

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir