Prag Kalesi - Prag - Çekya
Otobüsle Avrupa Turu yorum

Prag Gezilecek yerler (Çekya 2)

Prag gezilecek yerler

?

Prag Kalesi, PRAG

Şimdi diyeceksiniz ki bu suratın kırmızılığı ne..? Valla o kadar yokuş, o kadar merdiveni siz de tırmanın o sıcakta, sizi de görelim..? Yazıklar olsun sana beyaz tenlilik..? Madem üç genç kaldık biz bu Prag Kalesi’nde çıkarız, o kondisyon var bizde dedik ve bayıla bayıla (!!) çıktık kaleye..? De neden bi ben kızardım bu kadar, anlamadım ki..??‍♀️ Neyse siz iyisi mi beni atlayın ve şöyle güzeeeeelce kaydırın postu, manzara şahane..?
?Gelelim Kale hakkındaki bilgilere..

Prag Kalesi - Prag - Çekya
Prag Gezilecek yerler – Haydi Avrupa’ya – Otobüsle Avrupa Turu

45 hektarlık alana yayılmış kale.. Ve içerisinde tarihi saraylar, ofisler, askeri yapılar, bahçeler, dini yapılar barındırıyor. Guiness Rekorlar Kitabı’na Dünyanın En Eski Kalesi ve En Büyük Kale Kompleksi olarak girmiş.. Ciddi bir güvenlik kontrolünden geçerek giriş yapıyoruz kaleye..

?İlk fotoğrafta arkamda görünen bu güzelim bölge ise Mala Strana.. Geçmişte daha çok Alman ve İtalyan kökenli vatandaşların yaşıyormuş. Mala Strana, Prag Kalesi’nin bulunduğu tepenin eteklerine 1257 yılında Bohemya Kralı II. Ottokar’ın emriyle kurulmuş. İlk başlarda yerleşim alanındaki yapıların büyük çoğunluğu Barok mimariden izler taşısalar da 1541’deki yangın felaketinden sonra Küçük Kasaba’ya Rönesans stili hâkim olmuş. Bölgede ziyaret edebileceğiniz yapıların başında Aziz Niklaus Kilisesi ve Wallenstein Sarayı geliyor..
❇️ MANZARA GERÇEKTEN ŞAHANE..?

PEKİ SİZCE ÇATILAR MI DAHA KIZIL, YOKSA BEN Mİ..? Prag gezilecek yerler listemizde Aziz Niklaus Kilisesi ile devam ediyoruz.

Aziz Niklaus Kilisesi, PRAG

Bu lüks arabalar her ne kadar yapının tarih kokan duruşunu bozsa da bu fotoğraf açık ara en sevdiğim Prag fotoğrafı..?

Çek Cumhuriyeti - Prag
Prag’ta kiliseler – Otobüsle Avrupa Turları – Haydi Avrupa’ya

Prag’da yer alan küçük ama önemli bir kilise kendileri..?? Barok süslemeleri ile dikkat çekiyor. 18. yüzyılda Cizvitlerin yaptığı bu yapıda Aziz Nicholas’ın tasvir edildiği fresk, 18. yüzyıldan kalma vaiz kürsüsü, yan şapellerde yer alan altar panoları, Franz Palko’nun kubbe freski, Ignaz Platzer’in “Kilise Babalarının Heykelleri”, John Frederick Kohl’un yaptığı ön cephesi ile görülmeye değer bir yer..

Bir dönem Mozart’ın org çaldığı yer olarak da biliniyor burası.. Şehir manzarasını izlemek için kilisenin kubbesine de çıkabiliyorsunuz. Ama benim için bugünlük bu kadar tırmanmak yeter..? Dedim ve bu seferlik yerde kalmayı seçtim..?‍♀️

?️

Burası neresi hiçbir fikrim yok..

O kadar aradım taradım bulamadım. Neresi olduğunu bilmesem de, Prag’da en sevdiğim yer burası oldu..? Biz tuvalet ararken girdik buraya Burcu ve Üstün abiyle.. Etinden, sütünden faydalandık..? Sonrada biraz gezelim dedik ama ziyarete kapalıydı gittiğimizde.. Ne adını kaydetmişim bir yere, ne de başka bir fotoğraf var elimde..

Prag Çekya
Prag gezilecek yerler – Çekya – Otobüsle Avrupa Turları – Haydi Avrupa’ya

Yine susuzluktan öldüğümüz bir an, su şişelerimiz var elimizde.. Orada bir çeşme gördük. Acaba suyu içilir mi, içilmez mi derken küçücük bir kulubenin içinden bir teyzecik çıktı.. Dedi durun, içmeyin o suyu.. Ben size temiz su vereceğim. Elimizde ne kadar şişe varsa doldurdu kendi içme suyundan.. Biz kana kana içtik kadıncağız bir de yolluk su verdi yanımıza..? O kadar mutlu olduk, o kadar dua ettik ki arkasından.. Sularımızı alıp yeni keşiflere doğru giderken, arkamı dönüp bu fotoğrafı çektim. Prag o teyzeyle güzelleşti benim için.. Görmez bu yazımı ama ona buradan tekrar teşekkür ediyorum.. Avrupa boyunca gördüğüm en misafirperver insandı..?

?️Buranın neresi olduğunu bilen varsa içinizde yazın lütfen.. Bir gün tekrar gidersem Prag’a, tekrar uğramak istiyorum buraya..?

NOT: Bir de şunu farkettim bu turda en çok başıma bela olan şey susuzluk olmuş..? Zor gerçekten..?

?

Tyn Kilisesi, PRAG

Gece ışıklandırmalarıyla ayrı güzel Prag.. Burcu ve Üstün ile Burger King’te tıka basa doyup, üstüne sınırsız içecek ile susuzluğumuzu giderdikten sonra yavaştan gece hayatına geçen arkadaşlarımızın yanına doğru yola koyulduk.. O sırada çektim kilisenin fotoğrafını.. Karanlık olsa da hoşuma gidiyor bu hali..

? Gecenin geri kalanını, hem dibine kadar eğlendiğim o anları, hem de yaşadığımız şanssızlıkları bir sonraki posta bırakıyorum.

?Şimdilik biraz Tyn Kilisesi’nden bahsadeyim;

Kilisenin kuleleri 80 metre uzunluğunda.. Havva ve Adem adını taşıyan bu kulelerin oldukça ihtişamlı bir görüntüsü var. Meşhur Disney şatosunun, Tyn Kilisesi’nden ilham alınarak çizildiği gibi bir söylenti de varmış. Prag’ta kendinizi bir masalın içinde hissetmemeniz mümkün değil. Gece eski meydandan geçerken gözüme ilk çarpan şey ışıklandırması oldu. Muhteşem bir ışıklandırma var gerçekten..?

Kilisenin dış yapısına Gotik tarz hakimken, iç kısmı Barok tarza uyuyor. 1679 yılında çıkan bir yangında hasar gördükten sonra yanan bölümler barok tarzda inşa edilmiş. İki tarza da hakim olan bu kilise öyle bir görsel şölen sunuyor ki, çıkan yangına üzülemiyorum bile..?

Prag gecemiz sonraki postta sizi bekliyor olacak.‼️

Prag gecemiz

İçimi ısıtan o Prag manzaralarından sonra birazcık eğlence de olmazsa olmazdı..? Çok güzel başlayan bir Prag gecesi yaşadık… Old Town Meydanına yakın bir yerde bir Latin Bar’da otobüsün 24 saatlik dinlenme süresini beklerken Kemal Abimiz bize rezervasyon yaptırdı. Gelmek isteyenler için de gruba konum attı. Prag’ın en güzel mekanlarından biriymiş. Herkes çok güler yüzlü ve herkes çok mutlu, sabaha Köln’de olacağız ve Prag’ı hakkını vererek gezmişiz. Herkes son derece güzel eğleniyor yorgunluk atıyordu.

Orta Avrupa Tuıru
Otobüsle Avrupa Turu Haydi Avrupa’ya

Tabi hep öyle gitmedi maalesef..Bir noktadan sonra, benim naçizane düşüncem yaptığımız paylaşımları çekemeyen kenafir gözlü yakınlarımız nedeniyle nazar değdi güzelim Prag gecemize..?

Peş peşe yaşadığımız şanssızlıklar mı dersiniz, düşüp ayağını burkanlar mı… Avrupa kuralları gereği otobüslerin 6 günde bir 24 saat çalışmaması gerekiyor..Oldukça yüksek bir cezası var bunun… O yüzden geç saatlere kadar Prag yollarını arşınladık…

O cehennem sıcağı gitti, buz gibi bir Prag geldi karşımıza.. Her yer kapanmış. Oteller resepsiyona bile sokmuyorlar. Kaldırım köşelerinde donmamaya çalışıyoruz. Buluşma noktasında beklerken öğrendik ki otobüsümüz bozulmuş. Atladık taksilere, otobüse ulaştık. Ben tabi saflığımın kurbanı olarak yanıma yedek kıyafet almadım aksilik olacağını düşünmediğimden.. Sonraki ülkede de aynı elbiseyi üstümde görmeniz bundandır..?

Otobüsle Avrupa Turu – Prag

Bütün gün yürümüş olmanın yorgunluğuyla otobüsün sıcak koltuklarında uykunun kollarına bıraktım kendimi..Sakın ha yanlış anlamayın, uyumayı sevdiğimden değil..? Uyandığımdaysa bambaşka bir ülkedeydik..? Bir ülkede gözünüzü kapayıp, bir başkasında açıyorsunuz, lükse bak..?

Bu kadar şeyi bir geceye sığdırmayı da ancak biz başarırdık herhalde..Şimdi siz diyorsunuz bu kadar şanssız geçen bir geceyi bile niye gülerek anlattı bu kız..? Yaşanan bu şanssızlıklar bile benim bu turdan bu kadar etkilenmemi engelleyemedi.. Birçok şey yaşadık iyisiyle, kötüsüyle..Ama kötü olaylar bile bende güzel yerler edindi…

Avrupa turlarımın belki sonuncusu olmayacak, ama en iyi ilkiydi bu tur..Yola çıkarken böyle olaylı olacağını da, bu kadar keyif alacağımı da düşünmemiştim… En kötü anılarınızdan bile keyif alacağınız çok nadir an vardır hayatta..Benim ki de bu 17 gün oldu..? Kendime verdiğim en güzel hediye oldu, tekrar tekrar vurguladığım üzere..
Yine, yeni, yeniden iyi ki diyorum..?
@haydiavrupaya
Son olarak anılar birlikte paylaştıkça güzel.. En güzel anılarım olduğunuz için teşekkür ederim…

Otobüsle Avrupa Turu – Prag

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir