Müzeler Adası
Müzeler Adası Berlin içinde 6000 Yıllık Kültür Tarihe ışık tutuluyor.
Müzeler Adası Berlin Almanya’da gezilecek görülecek yerler içinde ilk sıralarda yer alan bir yerdir.
6000 yıllık kültür tarihi etkileyici bir biçimde gözler önüne seriliyor. Eserler, eski Mısır ve Yakın Doğu medeniyetlerinden Ortaçağ Hıristiyan ve İslam sanatı ile 19. yy Avrupa’sına kadar uzanmaktadır.
Prehistorya ve Erken Dönem Tarih Müzesi (Museum für Vor- und Frühgeschichte) koleksiyonları ile sergi tüm insanlık tarihini kapsayacak şekilde genişlemektedir. Kısa bir süre önce David Chipperfield tarafından yeniden inşa edilen Yeni Müze’de (Neues Museum) farklı kültürler buluşuyor.
Müzeler Adası ve adanın bölümleri
Mısır Müzesi (Ägyptisches Museum)
Burada Mısır Müzesi (Ägyptisches Museum) ve Prehistorya ve Erken Dönem Tarih Müzesi zengin hazinelerini sergiliyor. Antik Koleksiyon (Antikensammlung) ve Madeni Para Sergisi (Münzkabinett) ile birlikte Heykel Koleksiyonu tarafından sağlanan bazı nadide eserler, ana katta ziyaretçilere eski Mısır’ı, Roma’ya bağlı eyaletleri, Keltleri ve Germenleri temel alan ve ortaçağa kadar uzanan tarihsel bir tur yapma olanağı sunuyor. Müzeler Adası Berlin içinde en çarpıcı yer ise Bergama Müzesi
Bergama Müzesi’nde (Pergamonmuseum)
Müze Adası özellikle Bergama Müzesi’nde (Pergamonmuseum) sergilenen dev mimari eserlerle ünlüdür. Bu mimari eserler Alman arkeologların öncülüğünde gerçekleştirilen kazı çalışmaları ile 19. yy sonunda gün yüzüne çıkarılmıştır.
Üzerinde dev frizi bulunan Bergama sunağı Bergama’dan, Pazar kapısı ise geç Roma döneminde kurulan Milet şehrinden getirilmiştir.
Ön Asya Müzesi (Vorderasiatisches Museum)
Uruk’tan getirtilen çivi yazısı tabletleri ile yazının en erken örneklerini de barındıran Ön Asya Müzesi (Vorderasiatisches Museum) ayrıca binlerce renkli cilalı tuğla fragmanından oluşturulan Babil’in İştar Kapısı gibi olağanüstü mimari eserlerle ziyaretçileri büyülüyor.
İslam Sanatları Müzesi (Museum für Islamische Kunst)
İslam Sanatları Müzesi (Museum für Islamische Kunst) seramik, cam, metal ve fildişi eserlerin yanı sıra halı ve kitap sanatının nadide eserleriyle ziyaretçileri etkiliyor. Müze ayrıca Ürdün çölünden getirilen 8.yy’dan kalma erken dönem bir kumtaşı saray cephesini barındırıyor.
Eski Müze (Altes Museum)
Eski Müze (Altes Museum), kısa bir süre önce içerisinde Etrüsk, Yunan ve Roma sanatına genel bir bakış sunan sergiyle kapılarını ziyaretçilere açmıştır.
Bode Müzesi (Bode-Museum),
Çarpıcı kubbelere sahip imparatorluk dönemine odaklı Bode Müzesi (Bode-Museum), tüm Avrupa’dan toplanmış olan ve erken Ortaçağ’dan Klasisizm’e uzanan Heykel Koleksiyonu’na (Skulpturensammlung) ev sahipliği yapıyor.
Burada ayrıca 3.yy ile 19.yy Bizans Sanatı sergilenmekte ve Madeni Para Sergisi (Münzkabinett) Antik Çağ’dan 20.yy’a kadar uzanan bir zaman dilimine ait en değerli madeni paralarını ve madalyalarını ziyaretçilerle buluşturmaktadır.
Spree nehrinin kıyısında bir Yunan tapınağı gibi göğe yükselen Eski Ulusal Sanat Galerisi (Alte Nationalgalerie), 1876 yılında dönem sanatlarının sergilenmesi için açıldı. Günümüzde de 19.yy’ın önemli resim ve heykel eserleri sergileniyor. Empresyonist sanatçıların ve Caspar David Friedrich’in eserlerinin sergilendiği salonlar, müzenin özel odak noktasını oluşturuyor.
Berlin Müzeler Adası nasıl oluştu?
Müzeler Adası Berlin’de dünyaca ünlü koleksiyonları ve eşsiz mimariye sahip bina topluğu ile 1999 yılında Dünya Mirasları Listesine dâhil edildi. Burada bulunan beş bina, 1930 ve 1980 yılları arasında ünlü mimarlar tarafından inşa edilmiş ve müze mimarisi için çok önemli bir öncü rol oynamıştır.
Schinkel’in inşa ettiği Eski Müze binasından İkinci Dünya Savaşı sonrasında sadece etkileyici sütunlu ön cephe ayakta kalmıştı, binanın kubbesi aslına uygun yeniden yapılandırıldı. Buna karşın Eski Ulusal Sanat Galerisi’nde kısmen de olsa tarihi donanımlar mevcuttur.
Bode Müzesi’ndeki ihtişamlı merdivenler, ”Bazilika” ve Wilhelm von Bode’nin yaptırdığı Rönesans portalları ile şömineler günümüze orijinal halleriyle ulaştı. Yeni Müze’de Klasisizm’in şekil dili ile modern mimari etkileyici bir şekilde bütünleşiyor:
Bazı odalarda hâlâ 1850’li yıllardan kalan sütunlar, tavanlar, zeminler ve hatta duvar boyaları mevcutken, savaşta harap olan odalar, bunların arasında ihtişamlı merdiven boşluğu da bulunuyor, yüksek değerlikli beton ile sadeleştirilmiş bir stille tasvir edildi.
Müze Adası’nın Ana Planı’nı içeren Web-Sayfası (Webseite zum Masterplan Museumsinsel) Müze Adası’nın inşaat tarihçesi ve planlaması hakkında bilgi sunmaktadır.
Müze Adası Berlin ve görmeniz gerekenler
Bergama Müzesi içindeki Bergama Sunağı, Milet Pazar Kapısı, Alay Caddesi ve Aleppo Odası’nı, Yeni Müze’de Nefertiti ve ”Berlin’in Altın Şapkası”, Eski Müze’de ”Berlin’in Tanrıçası”, ”Dua Eden Çocuk” ve Sezar büstünü, Bode Müze’sinde Tilman Riemenschneider’in ”Dört Evangelist” tablosunu ile Eski Ulusal Sanat Galerisi’nde Schadow’un Prusyalı Prensesler ve Menzel’in ”Demir Fabrikası”, ”Manet’in ”Kış Bahçesi” ve Caspar David Friedrich’in ”Denizdeki Keşiş” tabloları.
Ve tabi ki Nefertiti Büstünü…
Müzeler Adası’nda Kahve İçmek
Bode Müzesi içindeki kafede (portalın üzerinde) veya Eski Müze içindeki küçük kafeteryada bir mola verebilirsiniz. Yeni Müze’nin büyük bir kafe ve restoranı barındıran giriş binası bitene kadar, Hackeschen Markt ve Georgenstraße bölgesinde bulunan çok sayıda kafe ve restorana uğrayabilirsiniz.
Her Şeyi Görmek
Tüm müzelerde satışa sunulan Müze Adası Bölge Bileti (Bereichskarte Museumsinsel), sürekli sergiler için geçerlidir ancak özel sergiler için geçerli değildir. Turist bilgilendirme noktalarında ”WelcomeCard” Museumsinsel (Müze Adası bileti) satışa sunulmaktadır. Tüm toplu taşıma araçlarını da kullanabileceğiniz bu bilet, tüm sürekli sergiler için geçerlidir.
Heyecanı Yaşamak
Mart ayının ortasında ve Ağustos ayının sonunda gerçekleştirilen Müzelerin Uzun Gecesi (Langen Nacht der Museen), genelde beş müzeden üçünü kapsamaktadır. Yeni Müze’nin merdiven salonunda verilen konserlere ve tiyatro gösterilerine ve ayrıca yaz aylarında pazar akşamlarında Bode Müzesi önünde gerçekleştirilen ücretsiz konserlere katılabilirsiniz.
”Ramazan Geceleri” (Die Nächte des Ramadan) kültür şenliği esnasında ise İslam Sanatları Müzesi’nde konserler, okuma etkinlikleri ve sohbet toplantıları gerçekleştiriliyor.
Müzeler Adası Berlin ve Kuzey Avrupa Turu
Müzeler Adası Berlin Almanya’da gezilecek görülecek yerler içinde önemli bir noktada. Ancak “Kuzey Avrupa Turu” kapsamında ziyaret edeceğimiz Berlin’de programa göre müzeyi ziyaret edebilir ve tarihe yolculuk yapabilirsiniz. Otobüsle Kuzey Avrupa Turu rotamız içinde yer alan Almanya ve Başkenti Berlin durağımız için sanat ve tarih meraklıları bu fırsatı değerlendirebilir.
Berlin Hakkında daha fazla ve farklı bilgiler için: https://www.haydiavrupaya.com/sehir/51/berlin
Ana sayfamızda diğer gezilecek görülecek yerler için blog.haydiavrupaya.com
Avrupa Turlarımız ile ilgili gerçek bir deneyim yazısı okumak için Avrupa Turu Tavsiye yazımızı okuyunuz…
Haydi Avrupaya
Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları
Bir yorum
Haydi Avrupa'ya
Haydi Avrupa’ya Otobüsle Avrupa Turları dışında aynı firmaya ait da Aven Camp – kamp turları ile ilgili her türlü bilgiyi aşağıdaki linkten edinebilirsniz.
https://blog.avencamp.com/