Prag hakkında genel bilgiler ve Prag Kalesi
Otobüsle Avrupa Turu yorum

Prag Kalesi ve Gezilecek Yerleri

Prag Kalesi ve Gezilecek Yerleri merak edenler için Dünyanın en büyük ve en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Prag Kalesi ve etrafındaki yerleri keşfedelim. Prens Borivoj tarafından 9. Yüzyılda kurulan Prag Kalesi ve katedrali Hradcany olarak bilinen tepede yükselir.  Kalenin etrafını saran yerleşim 1320 yılında kurulan hizmetkâr evlerinden oluşuyordu.  1541 yılındaki yangının ardından daha büyük binalar inşa edilmiştir.

Bölgedeki Rönesans ve Barok rekonstrüksiyonlar bugünkü ziyaretçilerin manzarasını yaratmıştır. 

Bakire Meryem’in Loreta Mabedi, kentte giderek önemi artan kiliseyi temsil eder. Kaledeki ilk savunma unsurları gelişen imparatorluğun gereksinimleri ile zaman içinde bahçelere ve parklara dönüştürülmüştür. 

Habsburglar başkenti Viyana’ya taşıdıklarından Hradcany de savaşın ve yenilenmenin saldırılarından kurtularak zamanda donmuş kalmıştır.  Bölge bugün sanat ve tarih meraklılarını büyüleyecek ayrıntıların yansıra gizli parkları ve sokaklarıyla romantiklerin de gönlünü çeler. Kısacası Çek ulusunun değişen çağlarına ve siyasi yüzüne tanık olmak için kaleyi ziyaret edebilirsiniz.

Prag Kalesi ve Gezilecek yerleri
Prag Kalesi

Prag Kalesi

Prag’a yapılan turistik ziyaretlerinin ilk ve ana çekim noktasını genellikle geniş ve etkileyici Kale Kompleksi oluşturur. Ülkenin çalkantılı tarihi düşünüldüğünde Kalenin etkin varlığı daha da öne çıkıyor. Yapıda hâkim olan ortaçağ tarzına karşın tarihte her zaman olduğu gibi bugünkü modern ulusun merkezini de kale oluşturmaktadır.  Bugün Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus’un resmi başkanlık çalışmalarını yürüttüğü ofisler de buradadır.

Aziz Vitus Katedrali

Aziz Vitus Katedrali’nin görkemli Gotik kule külahları kentteki her noktadan rahatlıkla görülebilir.  Ancak göz alıcı renkli pencereleri ve çörtenler i yakından görmek için katedrali ziyaret etmek kentin olmazsa olmazlarından biridir.

Loreta

17. yüzyıldan kalma kilise kompleksinin beyaz renkli soğan kubbeleri bir masal dünyasının büyülü havasını çağrıştırır. Yapının kalbinde yer alan Bakire Meryem’in Evi Santa Casa’nın rekonstrüksiyonunun dinsel önemine inanmasanız bile buraya bir göz atmaya değer.

Prag Kalesi ve Gezilecek Yerleri bu yerlerle sınırlı değil, devam ediyoruz…

Kraliyet Bahçeleri

Ziyaretçiler bir zamanlar burada bulunan bahçenin ve labirentin ortadan kaybolmasına üzülseler de 2. Rudolph’un aslanlarının yokluğu pek hissedilmemiştir.  İngiliz tarzı bahçelerde eski başkanlık konutu sgrafitto dekorasyonu ile öne çıkan top oyunu salonu ve Belvedere olarak bilinen Kraliyet Yazlık Sarayı da vardır.

Yeni Kale Merdiveni

Podebradyli Jiri’nin taç giyme töreni için 15 yüzyılda düzenlenen Kraliyet yolu Namesti Republic’te yer alan belediye evinden kaleye kadar uzanıyordu. Tepeye tırmanan son kısım buradan başlıyordu orijinal basamaklar imparatoriçe Maria Theresa’nın 18 yüzyılda Hradcany’de yürüttüğü yapım çalışmaları sırasında yenilenmiştir. Yarı yolda karşınıza çıkan müzik pavyonu her sabah saat 10’da kale muhafızları müzik bandosunun verdiği sevimli konserin mekânıdır.

Novy Svet

Loreta’nın altında göze çarpan ve Geyik Hendeği’nin başını oluşturan Novy svet; yani yenidünya -havanın izin verdiği güzel günlerde kentte yapılabilecek romantik görüşlerin bir numaralı mekânıdır. Bir kaç katlı pitoresk evler 1541 yangınından sonra Kale çalışanları için yapılan ortaçağ binalarının yerine 17. yüzyılda inşa edilmişti Bugün de dekoratif ev plakalarını görebileceğiniz bu evler zamana karşı direnmeyi başarmıştır

Stenberg Sarayı

1698 yılında inşa edilen bu zarif Barok bina ülkedeki en iyilerden biri olarak kabul edilen ulusal galerinin Avrupa resim sanatı koleksiyonuna ev sahipliği yapar.  3 kata yayılan müzenin Yıldızlar arasında Rubens El Greco ve Rembrant gibi ünlü ressamların eserleri vardı.

Eski Kale Merdivenleri

Prag Kalesi’nin arka girişinin görürse yumuşak eğilimli merdiveni, Malostranska Metro istasyonundan Kalenin doğu kapısına kadar çıkar. Merdivenin basamaklarına sıralanmış yerel sanatçılar suluboya baskılardan cilalanmış taşlara kadar her şeyin satıldığı tezgâhları ile dikkat çeker. Merdivenin altında teraslı bahçeler uzanır.

Hradcanske Namesti

Pek çok ziyaretçi Aziz Vitus’un kulelerini kamera ekranına sığdırmaya çalışırken bu meydana geri geri gider. Gözlerinizi kalenin batı cephesinden ayırdığınızda yolunun üstünde diğer Rönesans binalarla birlikte Rengârenk Başpiskoposluk Sarayı’nı ve Schwarzenberg Sarayı’nı göreceksiniz.  Ortada 1726 yılından kalma veba anıtı yer alır.  Kalenin karşısındaki Toskanski Sarayı bugün Dışişleri Bakanlığı olarak kullanılmaktadır.

Radnicke Schody

Mahkeme merdiveni Hradcany’nin eski belediye ikametgahı bugün Zlata Hvesta Otel olan binadan Loretanska1’deki eski mahkemeye kadar uzanır. Aşağıda 2 heykel Dikkat çeker solda Aziz Jan Nepomucky, sağda ise dökümlü kumaşlara bürünmüş Rönesans tarzı bir Aziz Yusuf.  İlk bakışta beklendiğinden daha fazla basamak vardır Yukarı çıkarken yarı yolda Mola verip bir pub’da dinlenmek iyi bir fikir olabilir.

Prag Kalesi ve Gezilecek Yerleri yazımız bu kadar.

Prag Kalesi'nde Haydi Avrupa'ya
Prag Kalesi’nde Haydi Avrupa’ya

Prag hakkında daha fazla bilgi için: Prag

Prag gezilecek yerler: Prag Gezilecek Yerler

Ana sayfaya dönmek için: blog.haydiavrupaya.com

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir