Charles Köprüsü - Haydi Avrupaya
Otobüsle Avrupa Turu yorum

Çek Cumhuriyeti – Prag

Prag gezilecek yerler

Old Town, PRAG

Prag gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir şehir. Ama biz iyi bir gezi öncesi iyi bir dinlenmeye ihtiyacımız olduğu için önce ilk iş olarak otelimize gidip güzel bir uyku çektik. Avrupa kuralları gereği otobüsümüzün 24 saat çalışmaması gerektiği için Prag 24 saatlik mola yerimiz oldu anlayacağınız. Sabah güzel bir kahvaltı sonrası, metro ile Old Town’a geçtik. Kentin görülmeye değer pek çok tarihi yapısını barındıran bir yer burası..

Prag’ın sene boyunca en çok ilgi gören noktası konumundaki meydan, Orta Çağ boyunca pazar alanı olarak kullanılmış. Halk yanlısı Jan Zelivsky ve İmparator Matthias’a karşı gelen 27 liderin idamlarının gerçekleştirilmesi gibi ülke tarihi için önemli olaylara sahne olan Prag’ın en çok ziyaret edilen noktası.

Prag
Prag Old Town – Prag gezilecek yerler – Haydi Avrupa’ya

Prag Astronomik Saat

Prag gezilecek yerler listemizde 2. sırada Astronomik Saat ve Kulesi var. ?️Meydanda en ilgi çekici yapı Astronomik Saat.. Gelin görün ki şansımıza restore edildiği bir anına denk geliyoruz..? Yine de önünde durup bi küçük mola verdik. Rehberimiz Erhan abi hikayesini anlattı bize.. 1410 yılında inşa edilen saat, dünyanın en eski üçüncü saati ve çalışır durumda olan en eski saati olma özelliğini taşıyormuş..

Çek Cumhuriyeti’ndeki inanışa göre, saatin bir gün durması, tüm ülkenin felakete sürükleneceğine işaret ediyormuş..

❇️ Her saat başında, saat üzerinde yer alan dört figür hareket ediyor. Figürlerin her birinin farklı anlamları var..

Elinde aynaya bakan figür, kibir ve kendini beğenmeyi; elinde para kesesi tutan cimri bir Yahudi figürü aç gözlülüğü sembolize ediyormuş. Elinde ayna olan figür II. Dünya Savaşından sonra yerleştirilmiş. Saatin sağ yanındaki iskelet figürü ise ölümü sembolize ederken; mandolin çalan Osmanlı figürü keyfi, eğlenceyi ve zevki sembolize ediyormuş. Ölüm figürü, saatin 15. yüzyılın sonlarından bu yana en eski parçası olmuş.

Bu figürlere ek olarak saat üzerinde On İki Havari yer alıyor. Saat başı gerçekleşen animasyonu yapılan çalışmalardan dolayı izleyemedik maalesef.. Hikayesini dinlemek bile güzeldi. Fakat şimdi o muhteşem fotoğraflarına bakınca saatin, restore edildikten sonra tekrar Prag yollarına düşmek gerekecek sanırım..?
?

Charles Köprüsü, PRAG

Eski Kent’ten kaleye gitmek için kullanabileceğiniz yol üzerinde yer alan 516 metre uzunluğundaki Charles Köprüsü, şahane mimarisiyle, gerçekleştirilen aktivitelerle, üzerindeki heykelleri ile Prag gezinizin en beğendiğim eserlerinden olabilir..

Charles Köprüsü - Haydi Avrupaya
Charles Köprüsü – Prag Otobüsle Avrupa Turu

?Köprü, 1342’de yaşanan sel felaketi sırasında ağır hasar gören Judith Köprüsü’nün yerine IV. Charles’ın emriyle 1357-1402 yılları arasında inşa edilmiş. Yapılmasını emreden hükümdarın adıyla anılmaya başlanan köprünün her iki yakasında savunma amaçlı kuleler bulunuyor. İlk fotoğrafta da gördüğünüz üzere.

? Ayrıca üzerinde Hz İsa’nın yanı sıra aziz ve azizelerin betimlendiği 30 heykel yer alıyor. (Bunlardan bir kısmını bir sonraki postta paylaşacağım..?) 1683’ten 1928’e kadarki süreçte yerleştirilen bu heykeller içerisinde en büyük ilgiyi Nepomuklu Aziz John’u tasvir eden çekiyor.. (Nedeni bir sonraki postta..? Biraz merak edin..??)

?Kale tarafına doğru yürürken sol tarafta küçük bir balkon göreceksiniz. Bu balkonda bir Meryem ana fotoğrafı ve mum var. Prag halkı bu mum sönerse, şehre kötülüklerin geleceğine inanıyormuş.

Köprüden yürümek öyle keyifli ki.. Üzerinde ressamlar, müzisyenler, illüzyonistler… Var da var. Her türlü sanata şahit olabilirsiniz.. Prag’a en keyif aldığım yerlerden biriydi.. İnsan özlüyor..?

Prag gezilecek yerler listemize devam ediyoruz.

Charles Köprüsü Heykelleri, PRAG

?Daha çok Barok heykelleri ile ünlü olan Charles Köprüsü, birçok aziz ve azizenin heykelleri ile süslenmiş durumda.. Orjinal heykellerin birçoğunun hasar almış, hemen hemen çoğu heykel kopyası ile değiştirilmiş. Orjinalleri ise Lapidarium Müzesi’nde sergileniyormuş..

?Köprüdeki en güçlü sanatsal çalışmalardan birisi Aziz Luitgard Heykeli.. Bu heykel, Matthias Braun tarafından 26 yaşında yapılmış. Kör Cistercium rahibesinin Hz. İsa’yı görüp onun yaralarına dokunduğu ünlü düş anlatılmış..

?Köprü üzerine en ünlü heykel ise Aziz John Nepomuk Heykeli.. Nepomuk John Bronz Heykeli, Matthias Rauchmüller ve Jan Brokoff tarafından 1683 yılında yapılmış. Ayrıca bu heykel Karl Köprüsü üzerinde yapılan ilk heykelmiş..

Hikayesi ise oldukça dramatik.. Kral Wenceslas eşinin günah çıkarmak için sürekli rahip Nepamuk’a gittiğini öğreniyor. Eşinin kendisi aldattığını bu nedenle de günah çıkarttığını düşünüp rahibi huzuruna çağırıp günah çıkartma seansında eşinin neler söylediğini öğrenmek istiyor. Rahip ise Tanrı huzurunda verdiği sözü bozamayacağını bu bilgileri paylaşamayacağını söyleyince Kral çok sinirleniyor ve rahibin Vltava nehrine atılmasını emrediyor. Rahip şuanda heykelinin bulunduğu noktadan nehre atılıyor ve nehirde bir hare oluştuğu görülüyor. Rahip Aziz mertebesine yükseltilip buraya da bir heykeli dikiliyor.

Haydi Avrupaya
Otobüsle Avrupa Turu – Prag Köprüleri ve heykeller

?Heykelin hemen altında her turistin dokunduğu köpek ve kadın kabartmaları bulunuyor. Bunlara dokunduğunuzda dileklerinizin gerçekleşeceğine ve Prag’a yeniden geleceğinize inanılıyor. Heykelin başı o kadar kalabalık ki.. Herkes bir şekilde dokunabilmek için yarışıyor. Resmen kuyruk var. Ama bir şekilde dokundum o heykele ucundan kıyısında ya, içim rahat.. Şimdi Prag düşünsün..?? Bu turun bir rövanşı olacak elbet..?

✔️NOT: Prag’a açtığım bu savaşı birkaç post sonra detaylı anlatıyor olacağım.. Ve intikam için geri döneceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum. Sonuçta o kadar dokunduk heykele..? Şuraya da bir kötü kadın kahkahası bıraktım..??

Prag gezilecek yerler listesine devam…

?Klementinum, PRAG

Prag Kalesi’nin ardındanç kentteki en büyük yapı kompleksi konumundaki Klementinum, İmparator I. Ferdinand’ın 1556’da Prag’a davet ettiği Cizvitler tarafından kurulmuş. Aziz Klement’e adanmış eski manastıra yerleşen topluluk, kentten ayrıldıkları 1773 yılına kadar faaliyetlerini buradan sürdürmüş.

Otobüsle Avrupa Turu - Prag - Klementium
Prag gezilecek yerler – Haydi Avrupa’ya yorum

Cizvitler’in gidişinden sonraysa yapı kompleksini Prag Üniversitesi ile Ulusal Kütüphane devralmış.

?Prag kentinde yer alan Klementinum Kütüphanesi dünyanın en güzel kütüphanesi seçilmiş. Klementinum kütüphanesi Barok mimarinin en güzel örneklerinden bir tanesini temsil ediyor. 20.000 den fazla kitapla beraber, baskı odası, eczane, tiyatro ve kilise yapıları da binanın içinde bulunuyor.

?Ayna Şapeli: Wolfgang Amadeus Mozart ‘ın ziyaret ettiği ve eserlerinin bir kısmını icra ettiği yerlerden birisi olarak bilinir, 1724’te kurulmuş.

Barok Kütüphane Salonu: Çek ulusal kütüphanesine 20.000 kitabı ile ev sahipliği yapıyor.

Astonomi Kulesi: Prag’ı 360° görme şansına erişebileceğiniz gizemli yer, 2. katta yer alan Meridyen holünde ise eskiden ayın konumu belirleniyormuş.

?Klementine Kütüphanesi ile ilgili az bilinen diğer gerçekler ise şöyle;

✔️Karel Rafael Ungar tarafından Biblioteca Nationalis’s Koleksiyonu ‘nun Çekce hali burada yapılmış. ✔️En büyük üçüncü Civzit Üniversitesi Klementinum’da yer alıyormuş. ✔️1775’den bu yana içerisinde yer alan Astronomi Kulesi’ nde Hava tahminleri yapılıyormuş.

✔️Yakın zamanda Klementinum’da yer alan tarihi kitaplar Google Books online arşivinde yer alacakmış.‼️

??‍?Franz Kafka Heykeli, PRAG

Prag’da, insanların uğrak yerlerinden biri olan kalabalık bir alışveriş merkezinin girişine yerleştirilen Franz Kafka büstü, her biri bağımsız olarak hareket edebilen paslanmaz çelikten ve aynalı 42 katmandan oluşuyor. Yansıtıcı yüzeylere sahip katmanlar periyodik olarak hareket ederek Kafka’nın yüzünü oluşturuyor. Çalışmaları sanat camiasında tartışmalara sebep olan Çek sanatçı David Cerny tarafından 2014 yılında inşa edilen kinetik heykel tam 45 ton ağırlığında mış..?

Franz Kafka Manyetijk Heykeli.. Otobüsle Avrupa Turu – Haydi Avrupaya

“Kafkaesk” kelimesi, karmaşık resmi kuralların ve anlam verilemeyen sistemlerin yol açtığı kafa karıştırıcı, korkutucu durumları tarif etmek için kullanılan bir kelimeymiş.. Sistemlerin hata verdiği, işlemediği durumlarda sıklıkla anılan Kafka’nın heykeli de bunu simgelemek için yapılmış bir büst.. Üzerindeki aynalarda ki yansımalarla da oldukça ilgi çekici duruyor..?

Dans Eden Ev, PRAG

Prag’da yer alan ve farklı mimarisi ile tanınan bir bina.. 1997 yılında Vlado Milunic ve Frank Gehry tarafından inşa edilmiş. “Fred ve Ginger” adıyla da biliniyor. Evin inşası fikri Vlado Milunic tarafından 1980’lerde ortaya atılmış.

??İki tane dans eden insan figürü şeklinde olan binanın adı ünlü dans çifti “Fred ve Ginger” adı verilmek istense de şehrin havasına uyumlu olmayacağı düşünülerek vazgeçilmiş. Yeni barok mimarisi ile yapılan Dans Eden Ev, Prag’ın sembollerinden biri aynı zamanda.. Evin dış yüzeyi cam ağırlıklı olan kısmı kadını, diğer tarafı ise erkeği temsil ediyor.

??Binanın, nehir ve önündeki meydan ile bağlı olan zemin katında kafeler var. Yapının ikinci katından yedinci katına kadar ofisler bulunmakta. En üst kat ise, şehrin panoramik manzarasının da görülebildiği bir restoranı bulunmakta..

Otobüsle Avrupa Turu - Prag Gezilecek yerler
Dans eden Ev – Prag – Haydi Avrupa’ya

??Her ne kadar Prag’ın sıcağında hunharca burnum kanamış olsa da..? Bu pozdan önünde ne kadar eğlendiğimizi anlayabilirsiniz..?

Favorilerimden..??

Barut Kapısı, PRAG

Hradcany Kalesi’nden Kraliyet Sarayı’na kadar uzanan Kral Yolu’nun başlangıç noktasını oluşturan Barut Kapısı, aslen top yuvası olarak 15. yüzyılın sonlarında Kral Vladislav tarafından inşa ettirilmiş. Ancak 1541 yılında çıkan yangında zarar görünce yeniden inşa edilerek mühimmat deposu ve çan üreticisi Tomas Jaros’un imalathanesi haline gelmiş.

Barut Kapısı – Prag, Çek Cumhuriyeti – Haydi Avrupa’ya

Eski şehrin on üç girişinden biri olan Barut Kapısı, kralın tahta çıkışını kutlama amacıyla yapılmış. Görkemli oyma işçiliği ile dikkat çeken yapı zaman zaman hasar görse de yenileme çalışmalarında orijinaline sadık kalınmış. İçerisinde küçük tarihi bir sergi bulunmakta.. Kule, konumu sayesinde üst bölüme çıkanlara enfes bir manzara sunuyor.

Tredelnik!!!

Prag’da özellikle Old Town sokaklarında oldukça hoş bir tatlı kokusu var. Nedeni ise; Trdelník! Peki, nedir bu Trdelník?

Trdelník’in kökenine dair birçok efsane ve tartışma varmış. Fakat söylenenlere göre ilk olarak Slovakya’nın Çek Cumhuriyeti’ne komşu olan Skalica kentinde ortaya çıkmış. Bu tarifin asıl sahibi ise, emekli Bulgar general József Gvadányi tarafından Transilvanya’dan getirilen bir aşçıymış. Sonrasındaysa Trdelník, Skalica halkı tarafından benimsenip geliştirilmiş ve dış ülkelere de yayılmış. Çek topraklarındaysa ilk olarak Slovakya aracılığıyla Moravia’ya gelmesiyle görülmüş.

Prag - Çek cumhuriyeti - Haydi Avrupa'ya - Büyük Avrupa Turu
Prag Dondurması – Haydi Arvupa’ya Otobüsle Büyük Avrupa Turu

?Özellikle bizim Prag’a bulunduğumuz o sıcak günde, benim tercihim dondurmalı Trdelník’ten yana oldu.. Trdelník’inizi yerken şehrin sokaklarında dolaşmak o kadar keyifli ki..? Fakat benim Trdelník’im arılara kurban gitti.. Yemeye başladığın itibari ile önce 1-2, sonra 10-15 olmak üzere arı istilasına uğradım.. O anların bir de videosu var ama aşırı rezil bir video olduğu için kendi kendime izleyip gülüyorum sadece..?

Asla paylaşmam ısrar etmeyin..? Arıların beni çok zor durumda bırakması sonucu güzelim tatlının büyük çoğunluğunu arı kardeşlere hediye ettim ki hayatım boyunca onlar tarafından sokulmamamı böyle ince düşünceli olmama borçluyum..? Sevgili arı kardeşler, Trdelník’im size helal olsun!! ??‍♀️

O an ki düşüncelerim de tam olarak böyleydi, hıı hıı, evet.. Canım arılar..?

Prag sokaklarında bir takım sanatlar..?

Hala şaşkınım!! Bunun mantığını çözen biri anlatsın allasen..? Bu arada bir küçük anı daha bırakayım bu fotonun altına.. Benim çok sevgili, biricik Kemal abim ( @haydiavrupaya ) Prag’a adım attığımızda beni kişisel asistanı ilan etti..? Gezip tozarken bu paylaşımlarla ilgili de konuştuk. Ben gezi fotoğraflarını paylaşmak istediğimi falan anlatıyorum, beyin fırtınası yapıyoruz falan..

Sıcaktan bayılıp, Starbucks’ta 3 saat falan oturduktan sonra, ekibin bir kısmının Sex Makinaları Müzesi’ne gitmesi ? ve benim Kutsal Starbucs’ta uyumam üzerine bir de arı saldırısı atlatınca hadi kalkıp gezelim dedik.. Kaybolmamsa, kişisel asistanlık görevimin 3.saatinde, tam bu arada gerçekleşti. Bir an arkamda olan, ve bir kırmızı ışık faciasıyla geride kalan grubumdan kopup, evlatlıkları olduğum Burcu-Üstün çiftiyle (canım soyadaşlarım) güzel bir geziye başladık. Kaybolduk belki ama pes etmedik..

Prag Çek Cumhuriyeti
Prag sokak sanatçıları – Haydi Avrupa’ya ile Otobüsle Büyük Avrupa Turu

Çok güzel yerler keşfettik.. Çünkü muhteşem iki gezi bloggerıyla baş başa kalmak bunu gerektirir.. @bujuyollarda ve @ustunyollarda o şahane Prag gezisi için teşekkür ederim manevi ebeveynlerim..??

Böyle ebeveyn falan deyince yaşlı sanmayın kuzularımı.. Otobüsün en çıtır çiftiydiler..?

Prag’ın en meşhur yerlerinden birisi de John Lennon Wall.

Ama küçük kaybolma maceramızdan sonra farklı bir rota çizdiğimiz için olsa gerek bulamadık kendilerini.. Ben de Charles Köprüsü’nden geçerken çektim bu fotoğrafı..? Çok güzel bir sergi değil mi??

John Lennon sergi – Prag – Haydi Avrupa’ya Büyük Avrupa Turu

Beatles ile tanıştığım John Lennon’a hayranlığım üniversiteye, hazırlık sınıfına dayanır.. Haftanın son günü, son derste 60’lar, 70’ler, 80’ler meşhur şarkılarını çevirir, keyifli bir şekilde kapatırdık haftayı.. Yine öyle bir günde ?”İmagine”? şarkısıyla tanıştım Lennon’ın.. Daha önce de dinlediğim, melodisini beğendiğim bir şarkıydı ama ilk defa anlayarak, benimseyerek dinleyişim o gündü.. Tabi İngilizce seviyem ilerlemiş, artık algılayabiliyor olmanın verdiği şevkle dinleyip, çevirdim. Ve aşık oldum sözlerine..? O gün kaç kez dinledim o şarkıyı yurt odasında bilmiyorum ama hala en sevdiğim şarkısıdır..

O zamandan sonra birgün Prag’a gidersem mutlaka uğrayacağım dediğim bir yerdi, John Lennon Wall.. Fakat nasip olmadı.. Sırf bu yüzden, tekrar tekrar dokundum Aziz Nepomuk Heykeli’ne..?? Birçok yerini gezsemde, gezemediklerim aklımda kaldı.. Prag tekrar tekrar gitmenizi hak eden bir yer..

Sonradan öğrendiğim üzere otobüste benden başka arayanlar olsa da kimse bulamamış John Lennon Wall’u.. Prag bize bir şeyler mi anlatmak istedi dersiniz? ? Belki ikinci gidişimizde birlikte olur ne dersiniz otobüs ahalisi..?
?Küçük bir not olarak en sevdiğim yerini paylaşayım şarkının;

You may say, I’m a dreamer
But Im not the only one
I hope someday, you’ll join us
And the world will live as one..?

(DEVAMI GELİYOR…)

(Prag gezilecek yerler ile ilgili web sayfamızda ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz:

https://otobusleavrupaturu.org/2018/03/17/kafkanin-sehri-prag/

– https://www.haydiavrupaya.com/sehir/5/prag

https://blog.haydiavrupaya.com/avrupanin-ortacag-sehirleri-prag/

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir