Balıkçı Tabyası Budapeşte
Otobüsle Avrupa Turu Bilgi

Budapeşte’nin simgesi: BALIKÇI TABYASI

Balıkçı Tabyası Budapeşte ve Macarların tarihi için önemli bir yerdir. Budapeşte’de başlıca görülecek yerler arasında yer alır. Buranın karakteristik silüetini belirleyen unsurlar, Balıkçı Tabyası’nın romantik, sivri, yuvarlak kuleleri, Matthias Kilisesi ve Meydanı ile Kral Aziz Stephen’ın atlı heykelidir. Burasını özel kılan şey ise Budapeşte Manzarasını izleme olanağı sunmasıdır.

Buda Kalesi Bölgesi’nde bulunan Fisherman’s Bastion (Balıkçılar Tabyası), Budapeşte’nin en tanınmış yerlerinden biridir ve gözde bir turistik yerdir.  Romanesk Revival tarzında inşa edilmiş olan Bastion’un terasları, Budapeşte’nin çarpıcı manzarasını sunar. Tuna Nehri ve muhteşem surette yapılmış Parlamento Binası, Balıkçılar Tabyası’nın bakış açısından belki de en güzel haliyle görülebilir.

Balıkçı Tabyası Genel Görünümü ve Budapeşte
Balıkçı Tabyası Genel Görünümü ve Budapeşte

Şehrin sembollerinden biri olan Budapeşte şehir silüetinin belki de en bilinen unsuru Balıkçı Burcu’dur.

Balıkçı Tabyası Tarihi

Kuşaklar önce balıkçılar avlarını Matthias Kilisesi’nin hemen yanındaki meydanda faaliyet gösteren balık pazarında satarlardı. Ancak daha az barışçıl zamanlarda, bu aynı balıkçılar aynı zamanda kalenin savunucuları olarak da görev yaptılar. Savunma amaçlı yapılmış bir duvar kuşatma sırasında o dönemki balıkçı loncası tarafından korundu, dolayısıyla adı da buradan geliyordu.

Balıkçı Burcu, bugünkü haliyle “Gözetleme Kulesi”den Cizvit Merdivenleri’ne uzanan bir yapının temelleri üzerine inşa edilmiştir; Daha sonra, “Gözetleme Kulesi”, Balıkçı Tabyası’nın en kuzeydeki ana kulesi ile değiştirildi.

Balıkçılar Burcu olarak adlandırılan katlanmış kale duvarı bölümü, 18. yüzyılın başlarında o zamanki en modern kale koruma ilkelerine göre yeniden inşa edildi.

Avusturya ordusu, Balıkçılar Burcu’nu öncelikle bir kale olarak gördü; küçük tadilat çalışmalarına rağmen, savaş ve doğa yapıya ağır bir zarar verdi. Avusturyalıların büyük restorasyonlar yapma niyeti yoktu ve bu nedenle, Bastion 1874’te bir kale olarak kullanılmayı bıraktığında, o kadar modası geçmişti ki, Savunma Bakanlığı onu yenilemek için başka çalışmalar yapmayı reddetti.

Kale 1874’te kaldırıldıktan sonra, şehir manzarası için birkaç plan yapıldı, ancak o zamanki durumunda zayıf bir etkiye sahipti.

Schulek’in çabaları

Mimar Frigyes Schulek’in çabalarıyla Balıkçı Tabyası’nın yenilenmesi de gündeme geldi. Schulek, Merdivenli Balıkçı Burcu’nu 1890’larda Balıkçı Tabyası’nın tohumu olarak 18. yüzyıl sur sistemiyle korudu. Ancak yapılandırmadı. Masif burçların ve duvarların sertliğini zengin bir şekilde uygulanmış yeni mimari öğelerle Matthias Kilisesi’nin mimarisine uyarladı.

Balıkçı Burcu çalışmalarına 1899 yılında başlandı. İnşaat sırasında değerli arkeolojik buluntular keşfedildi (örneğin, şimdi Dominik Mahkemesi olarak bilinen eski Dominik kilisesinin türbesi de kazıldı).

Çeşitli aşamalarda gerçekleştirilen güney ve kuzey basamaklarının yenilenmesi sırasıyla 1901 ve 1902’de tamamlandı. Balıkçı Tabyası’nın tadilat çalışmaları 1905 yılında tamamlanmış ve o yıl 9 Ekim’de yapı resmen şehre sunulmuştur.

Schulek’in en büyük değerlerinden biri, aslında askeri amaçlarla kullanılan bu Castle Hill bölgesini, Matthias Kilisesi’ni bünyesinde barındıran Castle Hill’in mimari açıdan en önemli birimlerinden birini oluşturarak huzurlu bir gezinti ve gözetleme kulesine dönüştürmesidir.

Schulek’in yapısı kısa sürede başkentin sembolü haline geldi. 1928’de yarattığı dekoratif aydınlatmasıyla, aynı zamanda akşam şehir manzarasının da ana unsurlarından biridir.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören yapı, Frigyes Schulek’in oğlu János Schulek tarafından restore edildi.

Mimar László Bors tarafından denetlenen Burç üzerindeki çalışma 1953’te tamamlandı.

1990’dan sonra şehir, burç üzerinde çalışmaya yeniden başlayabildi ve yapıyı tamamen yenilemek için yola çıktı. Ne yazık ki, bu çalışma 1992’de askıya alındı.

Yapının daha da büyük bir bakıma muhtaç duruma düşmemesini sağlamak için, Bölge 1 Yerel Yönetimi, 1994 yılında Balıkçı Tabyası üzerinde kendi kaynaklarına dayanarak çalışmaya devam etme kararı aldı. Bu aşamada aşağıdaki unsurlar yenilenmiştir: Güney burcu, Schulek Merdivenleri.

Yakın zamanda yenilenen yapı için kurdele kesimi 2003 yılında gerçekleştirildi. Buda Kalesi Bölgesi’nin bir parçası olan Balıkçı Burcu, 1987’den beri Dünya Mirası alanıdır.

Matthias Kilisesi’ni çevreleyen burçlar Macar atalarının çadırlarını, yedi kule ise 896’da Karpat Havzası’na yerleşen yedi Macar kabilesini temsil ediyor.

Matthias Kilisesi

Balıkçı Tabyası Budapeşte ‘nin sembolik yerlerinden biri ama bu noktada yer alan Matthias Kilisesi de önemlidir. Árpád hanedanlığının hükümdarlığı sırasında, Castle Hill hem konut hem de savunma rolü oynadı. Kral IV Béla döneminde, önemi arttı. Ancak Kral Matthias’ın hükümdarlığına kadar Castle Hill’in resmi olarak hükümdarların kullanımı için tahsis edilmedi.

Matthias Kilisesi
Matthias Kilisesi

Burçlar ve surları Orta Çağ’da Osmanlı akınına karşı güçlendirildi. Türkler ele geçirdikten sonra Türkler tarafından da tahrip edildi. Avusturya yönetimi altındayken, Kale Bölgesi, o zamanlar moda olan Barok tarzına uygun olarak önemli değişiklikler geçirdi. Matthias Kilisesi de dahil olmak üzere çoğu bina bu eğilimlerin kurbanı oldu.

Nihayet, 1890’larda, Matthias Kilisesi’nin yeniden inşası bir fırsat getirdi: heybetli binaya layık bir ortam yaratılmalıydı. Bu amaçla kilisenin yeniden inşası yapan Frigyes Schulek, ortaçağ kale duvarları için neo-Gotik yapıyı tasarladı.

Matthias Kilisesi’nin restorasyonu için planlar yapıldı ve kilisenin çevresi için bir kentsel yenileme planı eklendi. Kilise yeniden inşa edildiğinde, Macarların yerleşiminin 1000. yıldönümü vesilesiyle, 1890-1905 yılları arasında Frigyes Schulek’in neo-Romanesk ve neo-Gotik üslupta planlarına göre inşa edildi.

Kral Aziz Stephen’ın atlı heykeli

Alajos Stróbl’un heybetli eseri, Balıkçılar Burcu’nun önündeki meydanda durur. Heykeltıraş, 1906’da dikilen bronz heykel üzerinde on yıl çalıştı. Stróbl, kralı yaşına uygun bir şekilde tasvir etmek için uzun bir araştırma yaptı.

Aziz Stephen Heykeli
Aziz Stephen Heykeli

Frigyes Schulek tarafından tasarlanan anıtın kaidesinin kenarları, Aziz Stephen’ın hayatından sahnelerle süslenmiştir.

Haydi Avrupa’ya ile Balıkçı Tabyası’na ziyaret

Balıkçı Burcu, esas olarak gözlem güvertesinden muhteşem manzarası nedeniyle turistler arasında son derece popüler.

Küçük kuleleri ziyarete açık.  Aziz Stephen heykelinin arkasındaki daha küçük merdivenlerden terasa çıkılabilir. Biraz daha kuzeyde, çok katlı restoranın alt kısmında yer alan ana kuleyi ve küçük bir kafeyi buluabilirsiniz.

Balıkçı Tabyası Budapeşte hakkında ve tarihi üzerine ipuçları vermeye çalıştık.

Siz de buraya gelmek ve Budapeşte manzarasıyla fotoğraf çektirmek istiyorsanız Otobüsle Avrupa Turu ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Balıkçı Tabyası Merdivenlerinde Haydi Avrupa’ya misafirleri

Ana sayfamızı ziyaret ederek diğer Avrupa’nın güzel yerlerini keşfetmek için blog.haydiavrupaya.com sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kamp Turları ve Mavi Yolculuklar için Aven Camp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir