Otobüsle Avrupa Turu Bilgi,  Otobüsle Avrupa Turu yorum

Benelüx’ün parlayan yıldızı: Brugge

Avrupa Turu içinde Brugge:

Avrupa Turu ile birlikte Batı Avrupa’nın kabul edilen en güzel şehri Brugge; Haydi Avrupa’ya ile kapılarını sizlere açıyor.  Peki Brugge’u ne kadar tanıyoruz. Bu sıra dışı ve zamanın dondurulduğu şehri biliyor muyuz? İşte tüm detayları ile Brugge şehrinin hikâyesi.

Avrupa Turu yaparken uğrayacağımız kentlerden biri olan Brugge'un tarihi. Brugge kelime anlamı ve Brugge hakkında her şey
Brugge kanalları ve etrafındaki köprüleri ile tam olarak bir Ortaçağ kentidir.

Brugge isminin anlamı:

Yer ilk olarak 840-875’te Bruggas, Brvggas , Brvccia, daha sonra Bruciam , Bruociam ( 892’de ), Brutgis uico (9. yüzyılın sonuna doğru), Bruggensi (c. 1010), Bruggis ( 1012), Bricge (1037, Anglo-Sakson Chronicle’da ), Brugensis (1046), Brycge (1049-1052, yine Anglo-Sakson Chronicle’da), Brugias (1072), Brugge (1080-1085), Bruggas (c 1084), Brugis (1089) ve Brugge (1116).olarak anılmaya başlandı.

Gerçekten Brugge (Brugge) isminin eski İskandinavca ‘liman’ veya ‘demirleme yeri’ anlamına gelen ‘Brygga’ kelimesinden türediği veya güneyde kullanılan eski Hollandaca kelimesi olarak İngilizcedeki Bridge – köprü eski Almancadaki brugjō- köprü kelimesinden türetilmiş bir isimdir.

Antik dönemde Brugge tarihi:

Brugge, tarih öncesi dönemde bir sahil yerleşim yeriydi. Bu Tunç Çağı ve Demir Çağı yerleşimi dönemlerine rastlar ve ortaçağda kentin gelişmesine başlangıç oluşturur. Brugge bölgesinde, ilk tahkimatlar, mimari düzenlemeler kıyı alanını korsanlara karşı korumak için Julius Caesar’ın MÖ birinci yüzyılda Menapii’yi fethinden sonra başlar.

Brugge’un şehirsel tarihi Vikingler tarafından kurulduğu 9. yüzyıla kadar uzanıyor. O dönemde küçük bir yerleşim ve kilise inşası ile burası bir merkez olmaya başlıyor. Brugge’in tarihi yükseliş, düşüş ve yeniden yükselişler gibi farklı dönemler içerir.

Brugge şehrinin kuruluşu:

Brugge şehir tüzüğü 27 Temmuz 1128’de oluşturuldu. Yeni duvarlar ve kanallar inşa edildi. 1089’da Brugge, Flanders İlçesi’nin başkenti oldu . Yaklaşık 1050’den beri kademeli alüvyonların su yollarını kapatması şehrin denize doğrudan erişimini kaybetmesine neden olmuştu.

1134 yılında bir fırtına, doğal bir kanalın oluşturulmasını ve erişimi yeniden sağladı.

12. yüzyılda, Brugge şehir statüsü kazandı. Brugge, kuzey Hansa Birliği ticaretinin ve güney ticaret yollarının kavşağında stratejik bir konuma sahipti. Kuzeyde ve güneyde yer alan tüccarlar Brugge’da yer alan fuarlara gelirler ve tanıtımlarını yaparlardı.

Brugge’ün yıldızının parlaması

Dünyanın dört bir yanından tüccarlar mallarını satmak ve yakındaki Ghent kenti de dahil olmak üzere çeşitli şehirlerde üretilen uluslararası alanda beğenilen Flaman kumaşını satın almak için şehre akın etmeye devam ettiler.

14. yüzyılda, Brugge Kuzey Avrupa’da kurulan Hansa Birliği şehirlerinin ticari faaliyetleri için bir depo olarak kullanıldı.

İtalya, Almanya ve İspanya gibi birçok ülkenin Brugge’de temsilcilikleri vardı. Bu durum da onu günlük olarak farklı dillerin duyulabileceği ve egzotik ürünlerin bulunabileceği gerçek bir Avrupa merkezi haline getirdi.

Brugge dokumacılık, yün, iplik ve kumaş sektöründe dünyanın en önemli kentiydi. Bu ekonomik gelişme aynı zamanda bankacılıkta, finans işlerinde, sanatta ve mimaride de kendini göstermeye başladı. Bu alanlarda gelişimleri yanında getirdi. 1400’lü yılların ortalarında nüfusu 200 bine kadar çıktığı kaydedilmiştir.

Brugge duraklama ve gerilemesi

Brugge Ortaçağda ciddi şekilde yükselmiş, Ortaçağın sona ermesiyle birlikte düşüşe geçmişti. Brugge’un serveti, Antwerp’in daha büyük liman olmasıyla birlikte ve kumaş endüstrisinin azalmasıyla 15. yüzyılda azalmaya başladı.

Bununla birlikte, görkemli geç gotik binalarının ve kiliselerin inşası ve Flaman resim okulu (Anthony Van Dyck ve Hans Memling dahil) harika işlerin çıkmasına neden olurken sanat ve mimaride Brugge gelişmeye devam etti.

16. yüzyılın sonunda, Brugge artık büyük bir güce sahip değildi ve 1800’lerin ortalarında, Brugge Belçika’nın en yoksul şehri olmuştu.

17. yüzyılda, dantel endüstrisi başladı ve görkemli geçmişi geri getirmek için çeşitli çabalar sarf edildi. 1650’lerde şehir İngiltere II. Charles ve sürgündeki mahkemesinin üssüydü.

Eski Brugge Haritası - 1770
1770 yılında çizilmiş erugge haritası

Avrupa Turu yapanlar için 19. yüzyılın son yarısında Brugge, zengin İngiliz ve Fransız turistleri çeken dünyanın ilk turistik yerlerinden biri oldu. 1909’da ‘Brugge Forward: Turizmi Geliştirmek İçin Toplum’ adlı bir dernek faaliyete geçti.

20. yy’da Brugge

Birinci Dünya Savaşı’nda Alman kuvvetleri Brugge’i işgal etti, ancak şehir neredeyse hiç zarar görmedi ve 19 Ekim 1918’de Müttefikler tarafından kurtarıldı . 1940’tan itibaren II . Dünya Savaşı’nda şehir yine Almanlar tarafından işgal edildi ve yine yıkımdan kurtuldu. 12 Eylül 1944’te Kanadalı birlikler tarafından kurtarıldı.

1900 yılında çekilmiş bu fotoğrafla aynı yerden bugün çekilecek başka bir fotoğraf arasında fark bulamazsınız.
1900 yılında çekilmiş Brugge Markt Meydanı ve Çan Kulesi

1965’ten sonra, orijinal ortaçağ kenti bir “rönesans” yaşadı. Konut ve ticari yapıların, tarihi eserlerin ve kiliselerin restorasyonu, eski şehir merkezinde turizm ve ekonomik faaliyetlerde artışa neden oldu. Uluslararası turizm patladı ve yeni çabalar, Brugge’in 2002 yılında ‘ Avrupa Kültür Başkenti ‘ olarak adlandırılmasıyla sonuçlandı . Her yıl yaklaşık sekiz milyon turist çekiyor.

Çağımızda Brugge

20. yüzyılda şehir uluslararası bir turizm merkezi haline geldiğinde ve Brugge’un ortaçağ mirası olarak görülüp ‘Kuzeyin Venedik’i olarak yeni bir zenginlik kaynağı oluşturdu. Yeni Zeebrugge limanı (şehirden 16 km, Flaman Kıyısı) bölgeye yeniden kalkınma ve yeniden endüstrileşme imkânı getirdi.

Avrupa Turu
Brugge’un bugünkü halinden bir fotoğraf – Avrupa Turu

Brugge şu anda ülkenin 7. En büyük şehridir.

Tarihi şehir merkezi UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Kentin toplam nüfusu ortalama 117 bin kişi.

Avrupa Turu içinde Brugge’ün şçyle bir özelliği var ki; Amsterdam ve St Petersburg gibi birkaç kanal bazlı şehirler gibi bazen Kuzey’in Venedik’i olarak da adlandırılır . Limanı sayesinde Brugge önemli bir ekonomik öneme sahiptir ve bir zamanlar dünyanın önde gelen ticaret şehirlerinden biriydi.

Avrupa Turu sırasında göreceğimiz Brugge Kentinin özellikleri, gezilecek yerleri, ünlü noktaları ve daha fazlası yakında…

Avrupa Turu
Brugge bir kanal ve köprü

Avrupa Turu için ve Brugge hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için sitemizi ziyaret edebilirisiniz: haydiavrupaya.com

Ana sayfamızdaki diğer şehirlerimizin hakkında Amsterdam ilginizi çekebilir: Avrupa Turu – Amsterdam Gezilecek yerler

Brugge’de ziyaret edilecek 5 önemli yer:

1. Grote Markt ve Çan Kulesi

Grote Markt veya büyük kare şeklindeki meydan;  Brugge’deki ana meydanlardan biridir ve kahve – çay veya bişeyler içmek, takılmak ve gelip geçen insanları insanlar izlemek için oldukça estetik bir meydan. Kafelerle, barlarla çevrili olan 272 ft yüksekliğindeki Belfry Kulesi’ne sahiptir. Şehrin panoramik manzarasını izlemeniz için de 366 basamak tırmanacağınız bir kuledir.

2. Tur Tekneleri

Brugge kanalları ile ünlüdür. Sokaklarda göremeyeceğiniz pek çok ayrıntıyı tekne turunda görmeniz mümkün. Birbirinden güzel nimamrilere sahip evleri, köprüleri kanal etrafındaki çiçekleri ve süs bitkilerini tekne turu ile görmeniz mümkün. Ğek çok noktada hareket yeri bulunan kanal turlarından faydalanabilirsiniz. Ancak Türkçe rehberlik bulmak pek mümkün değil. Ücret 7,60 EUR’dur.

3. Atlı Arabaları

Hem romantik bir şehir turu yapmak, hem nostaljik bir eylem gerçekleştirmek istiyorsanız Atlı arabalarla 30 dakikalaık şehir turu yapabilirsniz şehrin sokaklarında. Bu şehirde motolu araç trafiği neredeyse yok denecek kadar az. Ancak bu atlı araba ile şehir tutu yapmak tekne turu yapmaktan oldukça pahalıya mal olabilir. 30 dakikalık yolculuk 39,00 EUR’dur.

4. Kutsal Kan Bazilikası

Holy Blood Bazilikası, şehrin diğer ana meydanı Burg Meydanı’nda yer alan biraz kasvetli de olsa güzel diyebileceğimiz bir kilisedir. İsa’nın kanı olduğu söylenen bir kan şişesine ev sahipliği yapan kilisenin altında bir de yine tarihi şapel bulunuyor.

5. Choco-Story, Çikolata Müzesi

Brugge’da müze sayısı da fazladır. Ve Brugge Belçika’nın da bir kenti olması hasebiyle çikolataları ile ünlüdür. Burda bir çikolata müzesi bulunuyor. Bu müzede, kakao çekirdeğinden bitmiş ürüne kadar çikolatanın her aşaması ve tüm çeşitleriyle sergilenmektedir. Dilerseniz alışveriş de yapabilirsiniz.

Brugge gezilecek diğer yerler:

1. Markt: Projenin Merkezi

Brugge’in ana pazarı şehrin odak noktası ve geçmişi bin yıla uzanır. Meydandaki evler ksaba evleri şeklindedir. Görünüm itibari le de Pazar yeri olduğu çok açık ve net anlaşılmaktadır. Şehrin tam ortasında yer alan ve 83 metre yükselmiş olan Çan Kulesi (ve Brugge filmini izleyenler anımsayacaktır) Çarşamba günleri, Belçika eti, çikolata, peynir,  ve diğer pek çok yerel ürünün burada sergilendiğini görecekseniz. Meydanda Brugge halkının kahramanlarına ait bir de anıt heykel bulunmaktadır. Meydanda atlı arabaları da göreceksiniz.

2. Minnewater: Brugge Aşk Gölü

Brugge’in güney kesiminde yer alan Minnewater görenleri büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. “Sevgi Gölü – Aşk Gölü” olarak de bilinen bu mevkide aşıklar birbirilerine ilanı aşk ederlermiş. Etrafında güzel ve doğal bir yol bulunur yne burda tuğlalardan örülmüş binalarda da görebilirsiniz.

Brugge Aşk Gölü Tarihi Brugge merkezine doğru giderken yol üstündedir ve sizleri büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. (Haydi Avrupa'ya ile Brugge fotoğrafımız)
Avrupa Turu – Brugge

Minnewater, Gun Powder Kulesi (ortaçağda Brugge rıhtımlarını savunma amaçlı yapılan boru şeklindeki kule) parkı yazın canlı müzik etkinlikleri gibi üzerinde gezen kuğu öredeklere kadar güzel bir manzara sunar.

3. Beguinage: Eşsiz bir Ortaçağ Kadın Topluluğuna Ev Sahipliği Yapıyor

Beyaz yıkanmış evleri ve sakin bahçeleri ile Beguinage Brugge’ta çok bilinmez, Brugge’a gidip gelenlerin de nadiren uğradığı bir bölgedir. Minnewater’ın hemen kuzeyinde bulunan bölge, beguines’e (rahiblere benzer dini kadınlar) adanmıştı . 1245 yılına dayanan mahalle binaları, zamanında bir yolculuk gibidir. Beguines kiliseleri ve evleri görülmeye değerdir.

4. Brouwerij De Halve Maan: Brugge En İyi Biraları Bulmak

Dindarlık ve huzur Brugge’u tanımlayacak iki kavramdır. Bunun dışında bRugge’ü tanımlayacak pek çok öğe vardır Brugge’da: Belçika birası. Brouwerij De Halve Maan, kentin önde gelen bira fabrikaları. Bira severler için önemli yerler olarak kaydedilir.

Şehrin kalbine yakın bir konumda bulunan otel olarak kullanılan bir bira fabrikası sizi eski bira mahzenlerine götürür. Böylesi bir yere gitmek istemezseniz, şehrin müzelerini ve manzaralarını keşfetmeniz mümkün.

Türkiye’de Otobüsle Avrupa Turları denince: Haydi Avrupa’ya!

Yurtiçi Kamp Programlarımız

2021 yılında düzenlenecek olan Aven Kamp ile Kamp Turu ile gezmek artık çok daha eğlenceli, kolay ve güvenilir…

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir