Fontana di Trevi Hikayesi
Otobüsle Avrupa Turu Bilgi

Fontana Di Trevi Hikayesi

Fontana Di Trevi Hikayesi ile de, tarihi ile de, konumu ile de, tasarımı ile de ve her şeyiyle dünyanın en güzel çeşmesi kabul edilir.

Yaklaşık 20 metre genişliğinde ve 30 metre yüksekliğindeki Trevi Çeşmesi, aynı zamanda şehrin de en büyük çeşmesidir.

Fontana Di Trevi Proje Çizimi

Fontana Di Trevi Tarihi:

Çeşmenin kökenleri MÖ 19. yıla kadar uzanmaktadır ve bu dönemde çeşme Aqua Virgo su kemerinin bir parçası olarak inşa edilmiştir. İlk çeşme, Papa V. Nicholas yönetiminde Rönesans döneminde yapılmıştır.

İlk önce Papa XII. Clemens tarafından Dahi Mimar ve heykeltıraş Gian Lorenzo Bernini’ye sipariş edilen ve tasarlatılan Çeşmenin projesi mali nedenlerle ve yüksek maliyet gerektirmesi sebebi ile iptal edilerek 50 yıl sonrasına bırakıldı.

Trevi Çeşmesi’nin son görünümü, Nicola Salvi’nin elinde yıllarca süren çalışmaların ardından Giuseppe Pannini tarafından tamamlandığı 1762 yılına dayanmaktadır.

Fontana di Trevi Hikayesi
Fontana di Trevi Hikayesi

Çeşmenin anlattığı hikâye:

Fontana Di Trevi Hikayesi kendi gibi güzel ve ilginçtir. Trevi adı Tre Vie’den (üç yol) gelir, çünkü çeşme üç caddenin buluşma noktasıydı.

Tüm büyük sanat eserleri gibi Trevi Çeşmesi de her bir heykelinin belirli bir mesaj iletmesiyle büyüleyici bir hikâye anlatır.

Fontana di Trevi – Heykeller

Merkezinde Pietro Bracci’nin denizatlarının çektiği bir arabanın üzerinde duran ve tritonların eşlik ettiği Oceanus Heykeli var. Arabası, birbirine çok zıt tavırlarla iki denizatı tarafından çekiliyor: Denizatlarının biri vahşi, diğeri çekingen olarak tasvir edilmiş.

Çeşme ayrıca Bolluğu ve Sağlığı simgeleyen heykellere sahiptir.

Çeşmenin tepesine doğru meyve bolluğu, mahsul verimliliği, sonbahar ürünleri ve çayır ve bahçelerin sevincini simgeleyen dört heykel daha duruyor.

Acqua Vergine adlı antik su kemerinden gelen su, uzun zamandır Roma’nın en yumuşak ve en tatlı suyu olarak kabul ediliyordu. Buradan çıkan su yüzyıllardır variller halinde her hafta Vatikan’a götürüldü. Ancak su artık içilemiyor.

Trevi Çeşmesi – bozuk para atma efsanesi

Neden fıskiyede her zaman suya bozuk para atan ve kendi fotoğraflarını çeken insanlar var?

1954 yılında “Çeşmedeki Üç Para” filmiyle başlayan efsane şu şekildedir:

Bir bozuk para atarsanız: Roma’ya döneceksin.

İki bozuk para atarsanız: çekici bir İtalyan’a âşık olacaksınız.

Eğer üç bozuk para atarsanız: Tanıştığınız bu İtalyan ile evleneceksiniz

İstenilen etkiyi elde etmek için bozuk parayı sağ elinizle sol omzunuzun üzerinden atmalısınız.

Ortalama olarak, her gece çeşmenin derinliklerinden yaklaşık 3.000 € toplanıyor. Para, Caritas olarak bilinen bir hayır kurumuna bağışlanıyor.

Başka nedenlerden dolayı, çeşmeden para çıkarmak yasaktır. 

Bununla birlikte, 34 yıl boyunca çeşmeden madeni para çalan kötü şöhretli biri vardı. 2002’de nihayet yakalandı.

Fontana Di Trevi’nin cazibesi

Çeşme, yüzyıllardır İtalya’nın en popüler cazibe merkezlerinden biri olmuştur ve öyle olmaya devam edecek görünüyor.

3 Yolun Kesiştiği yerde - Fontana di Trevi
3 Yolun Kesiştiği yerde – Fontana di Trevi

Zengin tarihi ve şaşırtıcı tasarımıyla yerlileri ve turistleri zamanın sonuna kadar hayran bırakan Aşk çeşmesi dünyanın en güzel çeşmesi olarak kabul ediliyor.

İster gün ışığında ister geceleri çeşme asla yalnız kalmaz. Işıklandırılmış hali de bir başka güzeldir.

Etrafta sürekli gül satmaya çalışan satıcılar, etraftan gelen Gelato için hazırlanan kornet kokusu, ara sokaklardan çıkıp, karşısında tüm heybeti ile yükselen çeşmeyi görenlerin şaşkınlıkla karışık  “vaaoovv” diye ünlemeleri,  Aşk Çeşmesi’nden gelen su sesi ve kalabalığın yankılanan uğultusu bu yapıyı bir çeşmeden çok daha fazlası haline getiriyor.

Popüler kültürde de Aşk Çeşmesi baya kendine yer buldu. Marcello Mastroianni ve Anita Ekberg’in oynadığı Federico Fellini’nin yönettiği La dolce vita – Tatlı Hayat (1960) filminde bir sahne bu çeşmenin önünde ve havuzda geçer. Sahne sinema tarihi için de ünlü bir sahnedir.

Yolunuz Roma’ya düşerse zaten bir şekilde o tarihi sokaklarda yürürken karşınıza bu çeşme çıkacaktır. Yolunuz Roma’ya düşmezse bir gün düşmesini umut edin. Gerçekten Roma da Roma’nın kalbinde yer alan Fonta Di Trevi de görülmeye değerdir.

Haydi Avrupa'ya ile otobüsle Avrupa turu - Roma
Haydi Avrupa’ya Otobüsle Avrupa Turu

Yararlı linkler:

Blogumuzda yer alan diğer bloglar için ana sayfamıza dönüş yapabilirsiniz: blog.haydiavrupaya.com

Haydi Avrupa’ya otobüsle Avrupa Turları için: haydiavrupaya.com

Haydi Avrupa’ya Otobüsle Avrupa Turu Tavsiye yazısını da okuyabilirsiniz.

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir