Bergen-Norvec
Kuzey Avrupa Turu,  Otobüsle Avrupa Turu yorum

KUZEY AVRUPA TURU İÇİNDE 5 GÜZEL YER

Kuzey Avrupa Turu rotamız dünyanın en güzel rotaları içinde kabul ediliyor. Kuzey Avrupa – İskandinav – Baltık bölgelerini kapsayan rotamız içinde 5 güzel noktayı sizler için bir araya getirdik.

Bu turu gerçekleştirdiğinizde Büyük Avrupa Turumuza katılanlar gibi hayatınızın doğru kararını vererek bu tura dâhil olduğunuz için kendinize teşekkür edeceksiniz.

Norveç Fiyortlarından, şehirlerin ve yerel halkın sakin yapısına, beyaz gecelere şahit olmaktan kendine has mimarisi bulunan liman kasabalarına kadar farklı kültürlere ilgi duyan tüm gezginleri bu Kuzey Avrupa Turumuza davet ediyoruz. 

Kuzey Avrupa – İskandinav – Baltık Bölgesinde gezilmesi görülmesi gereken hemen hemen tüm yerleri ziyaret edeceğiz. Bu anlamda Kuzey Avrupa merkezli diğer turlara göre oldukça zenginleştirilmiş ve iyileştirilmiş bir programa sahibiz. Ayrıca rotamızda Kuzey Avrupa  – İskandinav – Baltık yerel rehberi bize eşlik edecek.

İşte 5 güzel yer:

Turku:

Bir ortaçağ Avrupa kasabasını nasıl tanırsınız? Bazıları nehir kenarı yeralır, hemen hepsinin pazar meydanı vardır. Yine hemen hepsinde bir kale ve gül pencereli katedral de bulunur.

Aslında hepsi Turku’ya benziyor! Çünkü Turku, sadece Finlandiya’da yukarıdaki kriterlerin tümünü karşılayan tek şehir değil, aynı zamanda birçok etkinliğin bulunduğu canlı ve modern bir şehir ve 2011’de bir Avrupa Kültür Başkenti.

Kuzey Avrupa Turu - Turku - Finlandiya
Turku – Finlandiya

Aura Nehri ve Plough Nehri boyunca uzanan ortaçağ Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürüyebilirsiniz. Nehir, şehrin kalbidir. Yaz aylarında nehir kıyısı, insanlar yemek yemek, bir şeyler içmek ve müzik dinlemek için burada toplandığında canlanır. Nehirde demirlemiş eski yelkenli gemiler var ve takımadalara veya yakındaki Naantali’ye geziler düzenleniyor.

Yolcu gemileri, Turku Limanı’ndan hareket ederek Baltık üzerinden İsveç’e her gün yelken açmaktadır.

Resmi olarak Turku, 1229’dan beri Aurajoki nehrinin yanındaki haritada yer alıyor ve o zamandan beri hep hareletli bir yer oldu. Yaz aylarında şehir etkinlikler ve festivallerle dolup taşar: tango, müzik, tiyatro, sanat, tasarım ve çok daha fazlasını burda bulmanız mümkün.

Bergen

Bergen Norveç’in batı kıyılarında yer alan bir balıkçı kasabası iken bugün Kuzey Avrupa’nın en çok merak edilen ve ziyaret edilen noktalarından biri haline geldi. Evet diğer Kuzey Avrupa kentimiz Bergen. Burda kendine özgü bozulmamış yaşam tarzı, mimarisi, zengin deniz ürünleri pazarı, limanı, cafeleri manzarası etkili oldu.

Kuzey Avrupa Turu - Bergen - Norveç
Bergen

Bergen, Norveç Fiyortlarına Açılan Kapıdır. 1979 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Şehri ve Avrupa Kültür Şehri. Ayrıca Bergen bölgesi ile birlikte tüm bu alan yıl boyunca doğa, kültür ve heyecan verici kentsel yaşamın ideal kombinasyonuna sahiptir.

Bergen şu anda Norveç’in en büyük ikinci şehridir. Büyük ölçüde balıkçılık, gemi yapımı ve ilgili endüstrilere (onarım ve ekipman), makine ve metal ürünlere ve gıda işlemeye dayanan çeşitlendirilmiş bir ekonomiye sahiptir.

Turizm de önem kazanmıştır. Dikkate değer binalar, şehrin en eski yapısı olan 12. yüzyıldan kalma St. Mary Kilisesi’dir; Håkonshallen (13. yüzyılda inşa edilen Haakon’s Hall) dahil Bergenhus kalesi; ve Rosenkrantz Kulesi.

Son iki bina Alman işgali sırasında (1940–45) ağır hasar gördü. Kentin tarihi liman bölgesi Bryggen, sahili çevreleyen ahşap yapılar ile dikkat çekiyor.

Giethoorn

Hollanda’nın yaklaşık 120 km 1,5 saat kuzeyinde yer alan Giethoorn; Avrupa’nın en güzel birkaç noktasından biridir.

Bataklığın kurutulması, kanalların ıslah edilmesi ve oluşan adaların üzerine geleneksel tarzdaki evlerin yapılması ile oluşturulmuştur Giethoorn. 1950-1970 yılları arasında kurulan kasaba bir tv dizisine mekân olmasından sonra tanınmaya başlamış ve turistleri kendine çekmeye başlamıştır.

İçinde karayolu olmayan sadece bisiklet yolu olan kasabada ulaşım birçokları tarafından sadece teknelerle sağlanmaktadır. Postacılar postalarını dağıtırken dahi tekneden hiç inmeden evlerin önüne paketleri tekneden atarak ulaştırmaktadır.

Kuzey Avrupa Turu -Hollanda - Giethoorn
Giethoorn

İçinde bir müze ve küçük bir kilise bulunan yerde, kanalların etrafında cafe ve restoranlar bulunmakta, aynı zamanda tekne turları için de uygun fiyata tekne kiralana bilmektedir.

Yazın dahi çoğunlukla kapalı havaya sahip olan bu cennetten köşeyi güneşli bir günde gezerseniz kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. Giethoorn son dönemde popüler hale gelmiştir. Yeri zor bulunan ve saklı bir yer izlenimi veren Kasaba halkı kalabalık turist gruplarına da çok olumlu bakmamaktadır.

Gittiğiniz zaman ayrılmayı istemeyeceksiniz, saatlerce orda kalmayı ve Gİethoorn’de kaybolmayı dileyeceksiniz.

Giethoorn hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.haydiavrupaya.com/sehir/55/giethoorn Yazımızı okuyunuz.

Flam:

Kuzey Avrupa Turu içinde en güzel noktadan birindeyiz. Flåm adı, 1340 yılından beri kullanılmakta olup dik dağların arasında kalan düzlük anlamına gelmektedir. 1670 yılından kalma eski bir kilisenin yerine Flåm Kilisesi inşa edildi.

Her yıl 400-500 bin ziyaretçi Flåmsbana Demiryolu ile gezmek, Rallarvegen’e bisikletle gitmek veya küçük köyü çevreleyen harkulade manzarada yürüyüşe çıkmak için Flåm’a gelir.

Kuzey Avrupa Turu - Norveç Flam
Flam

Aurlandsfjord’un en iç kıyısında, dik dağlar, gürleyen şelaleler ve dar vadilerle çevrili küçük Flåm köyünü bulacaksınız. İyi sağlanmış ulaşım bağlantıları vardır. Flåm’a tren, tekne, otobüs veya araba ile ulaşmak mümkündür ve her seyahat kendi başına bir turistik faaliyettir.

İlkbahar ve yaz aylarında, Sognefjord’da Flåm limanına giden rota üzerinde süzülmüş büyük yolcu gemilerini görebilirsiniz.

Flåmsbana (Flåm Demiryolu) 2014 yılında Lonely Planet tarafından Flam tren yolculuğu dünyanın en güzel tren yolculuğu seçildi. Bu 20 kilometrelik yolculukta derin vadileri kesen nehirler, dik yamaçlardan aşağı akan şelaleler, karla kaplı dağlar ve dik yamaçlara baş döndürücü bir şekilde sıralanmış dağ çiftlikleri var

Kuzey Avrupa Turu - Flam -  Flamsbana Treni - Norveç
Flamsbana Flam Treni

Flåm’da yapılacak popüler şeyler arasında Flåmselvi nehrinde balık tutmak veya Norveç’teki en güzel manzaralı bisiklet gezintilerinden biri olan Rallarvegen’i (“The Navvies ‘Road”) fethetmek sayılabilir.

Flåm’dan yakındaki dağlarda çeşitli yürüyüş gezilerine çıkabilir veya Aurlandsfjord’u ve Nærøyfjord’u keşfedebilirsiniz. Nærøyfjord, ünlü UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır ve dünyanın en dar fiyortudur – bir noktada sadece 250 metre genişliğindedir ve her iki tarafında yüksek dağlar vardır.

Tallinn

Yazımızın son Kuzey Avrupa Turu kenti Baltık’tan Tallinn. Estonya’nın başkenti Tallinn, yaklaşık 450.000’den fazla nüfusu ile Estonya’nın başkenti ve en büyük şehridir. Finlandiya Körfezi kıyısında, ülkenin kuzey kıyısında yer almaktadır.

Tallinn’in Eski Kenti, Avrupa’nın en iyi korunmuş ortaçağ şehirlerinden biridir ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Neredeyse 2. Dünya Savaşı’ndan ve diğer savaşlardan hiç etkilenmemiş şekilde iyi korunmuş duvarlarla çevrili bir şehir olmaya devam ediyor. Tallinn, Estonya’nın en önemli siyasi, mali, kültürel ve eğitim merkezi aynı zamanda..

Kuzey Avrupa Turu - Tallinn - Estonya
Tallinn Old Town

Tallinn Eski Kenti; hayat veren restoranlar, barlar, müzeler ve galerilerle bugün hem yerel halk hem de ziyaretçiler tarafından beğeniliyor.

Liman ve başkent olarak uzun süreli işlevlerine ek olarak, Tallinn şimdilerde bir bilgi teknolojisi sektörünün geliştiğ yer oldu.

The New York Times, 13 Aralık 2005 tarihli sayısında Estonya’yı “Baltık Denizi’ndeki bir tür Silikon Vadisi” olarak nitelendirdi.

St. Olaf’s Chruch şehrin en büyük ortaçağ yapısı. İlk olarak 1267’de kendisinden bahsediliyor. Görülmeye değer yerler arasındadır.

Kadriorg Parkı yaklaşık 70 hektarlık bir alanı kaplayan Estonya’nın en seçkin saray ve şehir parkıdır. Yapımı 1718’de Rus Çarı I. Peter’ın emriyle başladı. Diğer bir görülecek yerler arasında.

Eski Şehrin Tabya Pasajları da Tallinn’in toprak tahkimatlarındaki gizemli geçitler. Askerlerin, cephanelerin ve diğer teçhizatın nasıl hareket ettiğini düşmandan gizlemek için 17. ve 18. yüzyıllarda burçlarla birlikte inşa edilmiş. Kumu Sanat Müzesi

2006 yılında hizmete giren Kumu Sanat Müzesi, Estonya sanatı ve kültürüne ilgi duyan herkesi kendine çeken yeni ve büyük bir merkez. Hem Estonya sanat klasikleri hem de modern eğilimleri besleyen sanatçıların eserleri Estonya’nın en büyük müzesinde sergileniyor.

2008 yılında Kumu Sanat Müzesi, Avrupa’nın en iyi müzesi ve Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü kazandı.

Son olarak Tallinn Televizyon Kulesi 314 metre yüksekliği ile Tallinn ve Estonya’nın en yüksek binasıdır. TV Kulesi harika bir turizm, kültür ve eğlence merkezidir.

Haydi Avrupa’ya ile Kuzey Avrupa Turu

Kuzey Avrupa Turu sırasında özellikle görülmesi gereken ve beğeneceğiniz 5 noktayı sizler için bir araya getirdik.

Blogumuzda diğer yazıları okumak için Haydi Avrupa’ya Blog sayfamızı ziyaret ediniz

Avrupa Turlarımız ile ilgili gerçek bir deneyim yazısı okumak için Avrupa Turu Tavsiye yazımızı okuyunuz…

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir