Otobüsle Avrupa Turu Bilgi

Floransa’nın Sonsuz Sembolü: Ponte Vecchio

Ponte Vecchio Köprüsü Floransa Şehrinin sembolü sayılır. Her şehrin kendine özgü bir simgesi vardır. Bu simgeler genelde ya bir meydan, ya büyük bir anıt, ya da büyük bir köprüdür.

İtalya’nın sanatla bütünleşmiş Floransa şehrinin de sembolik yapısı Ponte Vecchio. Yani Vecchio Köprüsü. Floransa’nın Roma tarihine yakın bir zaman diliminde yapılan köprü farklı yapısı ve tarihi özellikleri ile yüzyıllardır dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Köprünün genişliği 32 metre olup, 3 kemer üstüne kurulmuştur. Ana kemer 30, diğer iki kemer 27 metre açıklığa sahiptir.

Ponte Vecchio  tarihi:

Ponte Vecchio veya Eski Köprü, daha önceden yerinde bulunan başka bir köprüden alakasız olarak inşa edildi. Vecchio köprüsü 1218 yılına kadar Floransa’daki Arno’nun karşısındaki tek köprüydü.

Bir sel sonucunda Ponte Vecchio yıkılmış mevcut köprü, 1345’te bir selden sonra yeniden inşa edilmiş. II. Dünya Savaşı sırasında, Arno üzerinden kaçan Almanların yok etmediği tek köprü bu köprü oldu.

2. Dünya Savaşı Sonunda Köprünün Hali

Savaşta köprü yıkılmamış ama her iki taraftaki ortaçağ binaları yıkılarak köprüden erişim engellenmiş. 4 Kasım 1966’da, Arno bir kez daha kıyılarını patlattığında köprü, muazzam su ve alüvyon ağırlığına mucizevi bir şekilde dayandı.

Köprüyü Kim Yaptı?

İlk köprünün ve hatta 1345’teki selden sonra yeniden inşasının belgelenmesi mümkündür, ancak mevcut yapı biraz gizemlidir. 1500’lerden kalma bir sanatçı ve tarih yazarı olan Giorgio Vasari, köprüyü Taddeo Gaddi’ye bağlasa da, inşaat daha çok Dominik rahiplerinin keskin orantı, uyum ve sayı kullanımıyla bu işin içinde olduklarına işaret ediyor gibi görünüyor.

Ancak köprünün bir savunma sistemi olarak inşa edildiğini ve şimdi hayran olabileceğimiz pencereler ve sanatsal unsur olarak göreceğimiz dükkânların tüccarlara satıldıktan sonra eklendiğini biliyoruz.

Vasari Koridoru ve dükkanlar

Floransa’nın meşhur yönetici ailesi Mediciler Palazzo Vecchio’dan Palazzo Pitti’ye taşındıklarında köprüden geçerken ve saraya ulaşırken halkın kendilerine temasını engellemek için bir koridor inşa ettirdi.

Arno Nehrinin diğer tarafından Palazzo Pitti’ye ulaşmak için 1565 yılında Giorgio Vasari tarafından Vasari Koridoru olarak anılan Ponte Vecchio’daki küçük kuyumcu dükkânlarının üzerinde uzanan bir geçit inşa edildi.

Vasari Koridoru

Ponte Vecchio üzerindeki mağazalar 1200’lü yıllarda yapıldı. Başlangıçta, kasaplar ve balıkçılar ve daha sonra “endüstriyel atıkları” bölgede oldukça kötü bir kokuya neden olan tabakçılar da dahil olmak üzere her türden dükkan vardı.

Muhteşem Köprü Manzarası

16. yüzyılda, Kuyumcu Benvenuto Cellini, köprüde bir büst ile onurlandırıldı. Geceleri, dükkânların ahşap kepenkleri valizlere ve tahta sandıklara benzeyen bir görünüm oluşturuyor.

Ponte Vecchio, nehir ve köprünün muhteşem manzarasına sahip Floransa’da çok romantik bir mekandır.

Ponte Vecchio Köprüsü Floransa
Ponte Vecchio Köprüsü Floransa Manzara

Ayrıca tiyatro sunumlarında, ara sıra konserlerde ve tekne gezintilerinde bu köprüyü izlerken hayranlık duymamak mümkün değil.

2016 yılında yaşanan felaketin ardından nehir duvarlarının yeniden inşası ile nehir kıyılarının köprünün yakından görülebileceği bir park alanına çevrilmesi mümkün oldu.

Ponte Vecchio hakkında 5 güzel şey

Ponte Vecchio’da her zaman mallarını satan kuyumcular ve kuyumcular yoktu

Mücevher dükkânları 1593-94’te Ferdinando I de ‘Medici’nin isteği üzerine Ponte Vecchio’ya yerleştirildi. Ondan önce kasaplar köprüye hayat verdi. Çünkü kasaplar şehir merkezindeki binalardan uzakta tutulmuş ve aynı zamanda kötü kokulu atıkları doğrudan nehre atmalarına izin verilmiştir.

Mesele şu ki, bu tür manzaralar (ve kokular) Medici’nin planlarına pek uymuyordu, özellikle de Palazzo Pitti’nin o zamana kadar Büyük Düklerin resmi ikametgâhı olduğunu düşündüğünüzde, bu Medici ailesinin sık sık Vasari’yi geçtiği anlamına geliyordu. Koridor, 1565 yılında Ponte Vecchio’nun doğu tarafının hemen üzerinde inşa edilmiştir.

Özetle, kasaplar işlerini yeniden yerleştirmek zorunda kaldılar.

Vasari Koridoru’na meydan okuyan kulenin tarihi

Ponte Vecchio’nun güneydoğu ucunda, ünlü Vasari Koridoru’nun düz rotasından saptığını ve bir kulenin etrafında döndüğü fark ediliyor.

Bu kule, 1565’te Cosimo I de ‘Medici’nin koridoruna yer açmak için emrettiği kamulaştırmaya ve müteakip yıkıma meydan okuyacak kadar güçlü olan Mannelli ailesine aitti.

Buna Cosimo’nun koridorun sadece beş ay içinde bitirilmesini istediği gerçeğini de ekleyin (oğlu Francesco ile Avusturyalı Joanna arasındaki evlilikten önce hazır olması gerekiyordu) ve yaşlı Vasari’nin neden geçici bir çözüm seçtiğini anlamak kolay.

Bir başka ilginç gerçek: Köprünün girişlerini orijinal olarak koruyan eski dört kuleden, Mannelli kulesi geriye kalan tek kuledir.

Ponte Vecchio, Floransa’da II.Dünya Savaşı’ndan sağ kurtulan tek köprüdür.

Ağustos 1944’teki Nazi geri çekilmesi sırasında, bir tanesi hariç tüm Floransa köprüleri bombalandı ve yıkıldı: Neyse ki Ponte Vecchio kurtuldu! Bildirildiğine göre, köprünün şansı, o sırada Floransa’daki Alman konsolosu Gerhard Wolf’a gitti .

Köprü üzerinden erişim engellendi ve her iki uçtaki binaların çoğu yıkıldı, ancak Wolf’un taahhüdü sayesinde, sevgili Eski Köprümüz bunu başardı. Eylemleri için minnettarlığın bir işareti olarak (Wolf ayrıca siyasi tutukluları ve Yahudileri zulümden kurtarmada belirleyici bir rol oynadı), eski konsolos 1955’te Floransa’nın fahri vatandaşı yapıldı ve onuruna mermer bir levha, 2007’de Ponte Vecchio’da açıldı.

Ponte Vecchio’da eski bir güneş saati var

Köprünün ortasındaki küçük meydana bakan bir dükkânın çatısında, küçük bir mermer sütunla desteklenen eski bir güneş saati duruyor. Güneye bakan güneş saati, kanonik saatleri gösteren ince sütunlarla bölünmüş beyaz mermer bir bardaktan oluşur. Gnomon saati işaretleyerek gölgesini fincana yansıtır.

Onun yanında, bugünlerde neredeyse okunaksız olan bir taş levha göreceksiniz : “Yüz üç yüz yıldan sonraki otuz üç yılda köprü su selleri nedeniyle çöktü; on iki yıl sonra, Şehir bu süslemeyle yeniden inşa edildi ” .

Ponte Vecchio Köprüsü için Floransa deneyimi

Listemiz bazı iyi tavsiyelerle sona eriyor: Şansınız varsa, Arno Nehri üzerinde bir tekne turu yapmanızı ve “Renaioli” tarafından yakın zamanda restore edilen küçük eski teknelerden Ponte Vecchio’nun manzarasını deneyimlemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Otobüsle Avrupa Turu içinde Floransa

Haydi Avrupa’ya ile Otobüsle Avrupa Turu sırasında uğrayacağımız şehirlerden biri de Floransa. Floransa’da gezeceğimiz önemli mekanlardan biri de Ponte Vecchio

Ponte Vecchio Köprüsü Floransa Otobüsle Avrupa Turu
Otobüsle Avrupa Turu tavsiyesi: https://www.haydiavrupaya.com/blog/14/otobusle-avrupa-turuna-katilanlar-ne-dedi-yorum

Ponte Vecchio Köprüsü Floransa konulu yazımız burda sona ererken Floransa tarihi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için: Floransa Sanatın Dünyadaki Başkenti isimli yazımızı okuyunuz.

Kamp Turları hakkında bilgi almak içi: Kamp Turları

Sitemizdeki diğer blogları okumak için: Avrupa Turu Bloglar

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir