Louvre: Kale, Saray, Müze…
Louvre hakkında bilgiler içeren makalemiz:
Louvre; dünyanın en çok turist çeken müzesi. Avlusunda yer alan cam piramitten yansıyan güneş ışığı ve müzenin süslü cephesi, etrafa bakınan kalabalıklar, Şanzelize Bulvarı’na açılan bir kapı gibi duran tarihi Zafer Takı size Paris’te olduğunuzu hissettirir.
Louvre, tam olarak Louvre Müzesi veya Fransızca Musée du Louvre, resmi adı Büyük Louvre Fransa’nın ulusal müze ve sanat galerisi.
Mezopotamya, Mısır ve Yunan antik çağ eserlerinden Leonardo da Vinci’nin eşsiz Mona Lisa’sı, Michelangelo ve Rembrandt gibi sanatçıların başyapıtlarından İslami Eserlere kadar on binlerce sanat eserini barındıran Louvre’un dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi olması şaşırtıcı değil.
Louvre tarihi:
Palais du Louvre; Seinne Nehri’nin sağ kıyısında, şehrin 1. bölgesinde yer alan bir ortaçağ kalesi olarak 12. yüzyılda Philippe-Auguste (1190-1202) tarafından inşa edilmişti. Ortaçağ kalıntıları hala alt zemin katta, Sully’de görülebilmektedir.
Bir müze olarak açılmadan önce, Kral Charles V ve II. Philippe bu sarayı ikametgah olarak seçmiş ve giderek büyüyen sanat koleksiyonlarıyla süslemiştir.
14. yüzyılın ikinci yarısına kadar Kral V. Charles burayı evi yaptı ve Louvre Sarayı doğdu. 16. yüzyılın ortalarında Rönesans tarzında kraliyet ikametgâhı olarak yeniden inşa edildi.
On ikinci yüzyıl kalesi, yüzyıllar boyunca birkaç kez genişletildi ve yenilendi.
I. Francis döneminde, mimar Pierre Lescot tarafından mevcut Louvre’un sadece küçük bir kısmı tamamlandı. Bu orijinal bölüm, bugün Cour Carrée’nin güneybatı kısmıdır.
1546’da Büyük bir sanat koleksiyoncusu olan I. Francis, bu eski kaleyi yerle bir ettirdi ve yerinde, hemen hemen her Fransız hükümdarının eklediği Louvre adlı başka bir kraliyet konutu inşa etmeye başladı.
17. yüzyılda, bina kompleksine XIII. Louis ve XIV. Louis tarafından büyük eklemeler yapıldı. XIII. Louis’nin baş bakanı Cardinal de Richelieu, kral için büyük sanat eserleri satın aldı. XIV. Louis ve bakanı Kardinal Mazarin, I Charles’inki de dahil olmak üzere olağanüstü sanat koleksiyonları elde etti.
16. Louis 1682’de sarayını Versailles’e taşıdığında Louvre, kraliyet ikametgâhı olmaktan çıktı. Toplam 160.000 metrekarelik bir alanı kaplayan etkileyici bina, dünyanın en önemli müzelerinden birine dönüştürüldü. Louvre’u bir halk müzesi olarak kullanma fikri 18. yüzyılda ortaya çıktı.
Fransız İhtilali sonrası Devrim Konvansiyonu onu 1793’te ulusal bir müzeye dönüştürdü ve ülkenin sanat koleksiyonunun binlerce parçasına ev sahipliği yapmaya başladı. Müze 18. yüzyılın sonlarında açıldığında 2500 resim ve sanat eseri içeriyordu.
Louvre’un varoluş nedeni, esasen Orta Çağ’dan yaklaşık 1848’e kadar Batı sanatını (özellikle Fransız ve İtalyan, aynı zamanda Hollandalı ve İspanyol) eserlerle -Orsay Müzesi’nden de devralınan- eski uygarlıkların eserlerini sunmaktı.
Louvre; Batı’nın kültürel temellerini bir araya getirerek sunuyordu. Louvre’da sergilenen resimler, heykeller ve eserler birbiri arkasına gelen Fransız hükümetleri tarafından dünyanın farklı yerlerinden toplandı. Özellikle Avrupa’dan sanat ve zanaat eserleri ve paha biçilmez antika koleksiyonları getirildi.
Louvre’da sergilenen eserler:
Louvre hakkında bilgiler sadece tarihi ile sınırlı değil. Biraz da sergilnen eserler hakkında bilgi verelim. Louvre, eski kültürlerden (Doğu, Mısır, Yunan, Etrüsk ve Roma) yanı sıra Batı ve İslam medeniyetlerinden yaklaşık 5.000 yıllık bir dönemi kapsayan öğelere ev sahipliği yapar.
Muazzam koleksiyona sahiptir. Çeşitli bölümlerdeki temalara göre düzenlenmiştir: Eski Doğu Eserleri Bölümü, Eski Mısır Eserleri Bölümü, Eski Yunan Eserleri bölümü ve Roma ve Etrüsk bölümleri gibi.
Müze ayrıca Orta Çağ’daki Louvre, İslam sanatı, tablolar, heykeller ve grafik sanatlar da dahil olmak üzere gerçek sarayın tarihine ilişkin bir bölüm içerir.
Avrupa’nın en büyük müzesi, ziyaretçilerini Venus de Milo, Mona Lisa veya Eugène Delacroix tablosu, ” La liberté guidant le peuple ” gibi çok değerli tablolara ev sahipliği yapar.
Çoğu kişi için yıldızın cazibe merkezi, Leonardo da Vinci’nin daha çok Mona Lisa olarak bilinen La Joconde (Oda 711, 1. kat, Denon). Denon Kanadı’nın 1. katının tamamı aslında başyapıtlarla asılıdır – 700 ila 702 numaralı odalar, İmparator Napolyon’un Kutsanması I (David), Medusa’nın Raft’ı (Géricault) ve Grande dahil olmak üzere muazzam Fransız resimlerine sahiptir.
Odalisque (Ingres) , 710, 711, 712 ve 716 numaralı odalar Raphael, Titian ve Botticini’nin ünlü parçalarını içerir. Oda 706, Botticelli’nin zarif fresklerine sahiptir. Denon Kanadı’nın zemin katında, Michelangelo’nun Ölmekte Olan Köle ve Canova’nın Psyche and Cupid’ine zaman ayırabilirsniz (Oda 403).
Diğer eserler olarak antik çağlardan kalan hazineleri görebilirsiniz. Mezopotamya (zemin kat, Richelieu) ve Mısır (zemin ve 1. kat, Sully) koleksiyonları olağanüstüdür. Öne çıkan özellikler arasında Hammurabi Kodu (Oda 227, zemin kat, Richelieu) ve The Seated Scribe (Oda 635, 1. kat, Sully) bulunmaktadır.
Cour Visconti’deki son teknoloji İslami koleksiyonla birleşen Bizans İmparatorluğu’ndan (alt zemin kat, Denon) mozaik ve figürinler de dikkat çekicidir. Antik başyapıtların başında kolsuz Yunan ikilisi Venus de Milo (Oda 346, zemin kat, Sully) ve Semadirek Kanatlı Zaferi (Oda 703, 1. kat, Denon) yer alıyor.
Ayrıca, yaldızlı III Napoléon Apartments (1. kat, Richelieu), Hollandalı ustalar Vermeer (Oda 837, 2. kat, Richelieu) ve Rembrandt (Oda 845, 2. kat, Richelieu) ve 18. Ingres’in Türk Hamamı (Oda 940) gibi ikonik eserlerin sergilendiği 19. yüzyıl Fransız resim koleksiyonu bulunur (2. kat, Sully ).
1989 sonrası:
Louvre hakkında bilgiler vermeye 89 sonrası için devam edelim. 1989 yılında Louvre tekrar ciddi şekilde ele alındı. 1989 yılında merhum cumhurbaşkanı François Mitterrand tarafından başlatılan ‘Büyük Louvre’ projesi müzenin sergi alanını ikiye katladı.
Louvre bina kompleksi, eski müzeyi ziyaretçilerine daha erişilebilir ve daha uygun hale getirmek için 1980’lerde ve 90’larda büyük bir tadilattan geçti.
Ayrıca Louvre’un Cour Napoléon’un merkezi avlularının altına ofisler, mağazalar, sergi alanları, depolama alanları ve park alanlarından oluşan geniş bir yeraltı kompleksi, bir oditoryum, bir turist otobüsü deposu ve bir kafeterya inşa edildi.
Ön avlu –meydan Cour du Carrousel; kompleksin zemin seviyesindeki girişi Cour Napoléon’un merkezinde bulunuyordu. Burası 21 metre yüksekliğindeki Grande Pyramide ismiyle Çinli-Amerikalı mimar IM Pei (1917–2019) tarafından tartışmalı bir çelik ve cam piramitle taçlandırıldı.
Yer altı destek tesisleri ve kamu hizmetleri kompleksi 1989 yılında açıldı. Müzenin 200. yıl dönümünde, eskiden Fransa Maliye Bakanlığı tarafından işgal edilmiş olan yeniden inşa edilen Richelieu kanadı açıldı; ilk kez, Louvre’un tamamı müze amaçlarına ayrılmıştı.
21. Yüzyılda Yeni Mekânlar
Tamamlanan Louvre, iki ana dörtgen oluşturan ve iki büyük avluyu çevreleyen geniş bir bina kompleksiydi.
2012’de Kuzey Fransa’nın Lens kasabasında Louvre’un uydu konumu halka açıldı. Japon mimarlar Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa tarafından tasarlanan müze, bölge ekonomisini canlandırmayı ve Paris’teki kalabalığı hafifletmeyi amaçlıyordu.
Yaklaşık on yıllık gecikmelerin ardından beş yıl sonra, Louvre Abu Dhabi, Fransız mimar tarafından tasarlanan bir binada açıldı.
Son yıllarda XV. Louis’nin taç mücevherleri gibi sanat eserleri için hem yeni hem de yenilenmiş galeriler açıldı.
Louvre’u gezin
Bir sanat aşığıysanız ve Louvre’daki sanat eserini daha derinlemesine anlamak istiyorsanız, müze konuklara galerideki her bir parça hakkında bilgi içeren bir sesli rehber sunar. Nintendo 3DS’nin mobil uygulaması olarak indirebilirsiniz.
Louvre Müzesi dünya çapında son derece prestijli olsa da, sanat tutkunu olmayanlar için müzenin boyutları, sıcaklığı ve insan kalabalığı nedeniyle ziyaret biraz sıkıcı olabilir.
Eski uygarlıklardan 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanan eserleri kapsayan bir koleksiyonla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesidir.
Mısır eski eserler bölümü en çok ziyaretçi çeken bölümlerin başında gelir. Napolyon’un Mısır seferi sırasında elde edilen koleksiyonları düzenlemek için 1826’da kuruldu. Yakın Doğu antikaları bölümü, Mezopotamya sanat koleksiyonu açısından en önemlisidir.
Rakamlarla Louvre:
Toplam alan büyüklüğü 210.000 m2 (30 futbol sahası büyüklüğü)
Galerilerin toplam alan büyüklüğü 60.600 m2
Yıllık ziyaretçi sayısı 9 milyon
Eser sayısı 350 binden fazla
Ziyaretçilere açık eser sayısı 35 bin
Her esere 1 dakika zaman ayrılsa günde 8 saat olmak üzere 73 günde gezilebilir.
Louvre hakkında bilgiler şimdilik bu kadar.
Blog anasayfamızı ziyaret etmek için https://blog.haydiavrupaya.com/
Ana sayfamızı ziyaret etmek için Otobüsle Avrupa Turu sayfamızı ziyaret ediniz.
Otobüsle Avrupa Turları tavsiye yazısı için Avrupa Turu tavsiye yazısını okuyabilirsiniz.
Aven Camp ile yurtiçi turlarımız için kamp turları ve mavi yolculuk sayfamızı ziyaret ediniz.
Haydi Avrupaya
Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları