Kuzey Avrupa Turu
Kuzey Avrupa Turu,  Otobüsle Avrupa Turu Bilgi

Litvanya’da gezilecek 25 yer

Litvanya’da gezilecek görülecek yerler

Kuzey Avrupa Turu yaparken ziyaret edeceğimiz ülkelerden biri olan Litvanya’yı tanıyalım.

Litvanya, Sovyet Cumhuriyeti’nde 1990 yılında SSCB’den ayrılan ilk ülke oldu ve o zamandan beri kendi kendisini yeniden kurmaya çalışıyor. Sovyet döneminden kalma sığınaklar ve müzeler gibi birçok kalıntı var. Ancak bu ülkede güzel kiliseler, manastırlar ve saraylar da dahil olmak üzere çok daha fazlasını bulacaksınız.

Otobüsle Arupa Turu sırasında ziyaret edeceğimiz Turumuzun bir parçası olan Liitvanya’da Başkent Vilnius’tan Curonian Spit gibi geniş açık hava alanlara kadar görülecek çok şey bulabilirsiniz.

Arıcılık Müzesi ve Para Müzesi gibi şaşırtıcı ve ilginç müzeleri de görebilirsiniz. Ülkedeki çeşitli ve bazı noktalar UNESCO Dünya Mirası Alanlarıdır ve nereye giderseniz gidin, parke taşlı sokaklar, büyüleyici yerel pazarlar ve etkileyici kırmızı tuğla mimari örnekleri bulacaksınız.

Litvanya’da gezilecek görülecek yerler ve

Litvanya’da yapılacak en iyi şeyler:

1. Vilnius Eski Kent bölgesinde dolaşın

Litvanya’da gezilecek görülecek yerler listesinin başında ve Kuzey Avrupa Turu turu sırasında ziyaret edeceğimiz ve birlikte gezeceğimiz Vilnius Şehrinin en önemli yeri Eski Kent Bölgesidir.

Vilnius Old Town, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve Litvanya’nın ana nehirlerinden ikisinin birleştiği noktada yer alıyor.

Bölge şaşırtıcı derecede iyi korunmuş binaları ve Avrupa’nın Gotik, Rönesans ve Neo-Klasik tarzlarda mimarisini sergileyen Avrupa’nın en iyi ortaçağ kentlerinden biri olarak bilinir.

Litvanya’da gezilecek 25 yer
Vilnius Old Town

Tüm yapılar ana bir meydanda ortalanmış şekilde Arnavut kaldırımlı sokaklara taşan barlar cafeler bulacaksınız.

Buradaki merkez noktalarından bazıları St. Anne Kilisesi, Başkanlık Sarayı ve iki Yahudi mahallesidir.

2. Trakai gezisine çıkın

Trakai gölü bulunan bir beldedir, Vilnius’a yakın bir yerde ve Vilnius’tan şehir dışına çıkmak isteyenler için hem tarihi hem doğal güzelliklerle karşılaşacağınız küçük bir kaçamak yapabilirsiniz.

Trakai 13. yüzyıldan kalma ve aynı zamanda 1991 yılında Trakai Tarihi Milli Parkı olarak ilan edilmiştir. Şehrin ana manzaralarından biri de Trakai Kalesi Festivali’ne ev sahipliği yapan Ada Kalesi’dir ve tüm kasaba çevrilidir tatlı su ile.

Daha geniş Trakai bölgesinde, sıcak aylarda tadını çıkarmak için yaklaşık 200 göl var.

3. Cesur Şeytan Müzesi

Şeytan Müzesi Kaunas’ta bulunur ve adından da anlaşılacağı gibi, şeytanın, cadıların ve çeşitli kötü mitolojik yaratıkların resimlerini tasvir eden büyük bir sanat eseri koleksiyonuna sahiptir.

Burada 3.000’den fazla farklı parça bulunur ve ziyaretçiler koleksiyona eşya bağışlayabilir.

Burada seramik, tekstil ve resimler gibi farklı malzemeler kullanan çok çeşitli eserler var ve hatta şeytanın görüntülerine sahip çakıl taşları gibi diğer ilginç öğeleri de bulabilirsiniz.

4. Aziz Anne Kilisesi’ni ziyaret edin

Vilnius’taki Aziz Anne Kilisesi, Litvanya’nın en güzel binalarından biridir ve pitoresk tuğla kuleleri ve gül pencerelerinden oluşur.

Kuleler 1501’den kalmadır ve Gotik tarzda tasarlanmıştır ve kilisenin içinde yüksek tavanların yanı sıra oyma sıralar bulacaksınız.

Kilisenin sağında ve yakınına yerleşen St. Bernadine ve St. Francis kiliseleri, daha geniş Bernadine Manastırı’nın bir parçasını oluşturur.

5. Curonian Spit ve Kursiu Nerija Ulusal Parkı’nı keşfedin

Curonian Spit, Curonian Lagoon ile güçlü Baltık Denizi arasındaki uzun bir kum şeridini ifade eder.

Şişin bir kısmı kuzey tarafında Litvanya’da bulunan Rusya’dadır.

Litvanya’da gezilecek 25 yer
Kursiu Nerija Ulusal Parkı

Tükürük, 5.000 yıl öncesine dayanan bir buzulun ürünüdür ve tüm Avrupa’daki en yüksek kumullara sahiptir.

Bunlardan bazıları 60 metre uzunluğunda ve güzel kumsallara gidiyor.

Buradaki milli park, 1991 yılında Curonian Spit’te bulunan değerli ekosistemleri korumak için kuruldu ve burada sulak alanlar ve kumullarda geniş bir su kuşları yelpazesi bulacaksınız.

6. Siauliai Haç Tepesi’nde merak ediyorum

Siauliai şehrine yakın küçük bir burnun üzerinde duran Haçlar Tepesi var.

Burada, küçük haçların yanı sıra metal ve ahşaptan yapılmış büyük haçları içeren binlerce farklı haç bulacaksınız.

Site, Litvanya’daki birçok insanın bağlılığına saygı göstermek için tasarlanmıştır ve birçok takipçi için bir hac noktası haline gelmiştir.

Haçlar Tepesi, aynı zamanda ayaklanmalar ve diğer sivil çekişmeler nedeniyle ülkede ölenler için de bir anıt.

7. Para Müzesi’ni ziyaret edin

Para Müzesi uygun bir şekilde Litvanya Bankası’nın eski sitesinde yer almaktadır ve sizi Litvanyalı litalar hakkında bilgi edinmek için bir yolculuğa çıkaracaktır.

Litvanya’nın para biriminin yanı sıra diğer dünya para birimleri hakkında da bilgi edinebilirsiniz ve müzenin çoğu etkileşimli olmanızı sağlamak için etkileşimlidir.

Litvanya’da gezilecek 25 yer
Para Müzesi – Litvanya

Müze ayrıca Litvanya’daki bankacılığın tarihini ve Komünizmin çöküşünden sonra gümüşün ülkeye nasıl iade edildiğini anlatıyor.

Ayrıca, ağırlığınızı altın veya diğer değerli metallerde belirlemek için kendinizi tartabileceğiniz harika bir sergi var.

8. Şafak Kapısına Yolculuk

Şafak Kapısı, ortaçağdan kalma Vilnius’un orijinal savunma duvarlarının bir parçasıdır.

Eski günlerde duvarlar, şehri korumak için iyi bir şans sembolü olarak Meryem Ana’nın resmiyle işaretlenmiş dokuz farklı giriş noktasına sahip olacaktı.

Litvanya’da gezilecek 25 yer
Şafak Kapısı

Duvar 1799’da Rusya tarafından saldırıya uğradı ve bugün hala görülebilen Şafak Kapısı dışında çoğu yıkıldı.

9. Ginuciai Su Değirmeni’ni ziyaret edin

Ignalina yakınında yer alan Ginuciai Su Değirmeni 19. yüzyıldan kalma ve hala doğal Linkmenas Gölü aşağı doğru seyahat eden sular üzerinde durmaktadır.

Eski günlerde unu yapmak ve elektrik üretmek için kullanılırdı, ancak şimdi bir otel bağlı bir müze.

Litvanya’da kalan tek ahşap değirmeni olmasıyla ünlüdür ve su çarkları ve değirmen taşları gibi tüm geleneksel makinelerini hala görebilirsiniz.

10. Grutaş Park’ın tadını çıkarın

Grutaş Park, Sovyet döneminden kalma ilginç kalıntıların yanı sıra bitişik bir heykel bahçesine sahip bir kültür merkezinden oluşur.

1991’de bağımsızlıktan sonra Litvanya, Sovyet anıtlarını sökmeye ve atmaya başladı ve bunlar şimdi parkta korundu.

Gerekçesiyle 20 hektardan fazla yayılıyor ve burada 86 farklı anıtın yanı sıra dikenli tellerle dolu koruma kuleleri de dahil olmak üzere Sovyet cezaevi kamplarının modellerini bulacaksınız.

Marx, Stalin ve Lenin gibi ünlü Komünist liderlerin çeşitli heykelleri de vardır ve herhangi bir tarih meraklısı için bu kesinlikle güzergahtan kaçırılmamalıdır.

Litvanya’da gezilecek görülecek yerler bunlarla da sınırlı değil.

11. Soykırım Kurbanları Müzesi’ni ziyaret edin

Soykırım Kurbanları Müzesi, Vilnius’taki eski Gestapo ve KGB genel merkezinde yer alır ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Litvanya’nın Sovyet işgali sırasında hayatını kaybedenlere kalıcı bir anıt olarak hareket eder.

Litvanya’da gezilecek 25 yer
Soykırım Müzesi

Müze, Litvanya’nın Stalin altında nasıl acı çektiğinin hikayesini anlatıyor ve işkence odaları ve infaz zeminleri modelleri var.

Müzenin Yahudi gettolarına ve Holokost dönemine adanmış bir bölümü de var.

12. Aukstaitija Ulusal Parkı’nı keşfedin

Aukstaitija Milli Parkı 400 kilometrekareden fazla bir alana yayılır ve güzel çam ve ladin ağaçlarıyla doludur.

Litvanya yerel flora ve fauna kontrol etmek istiyorsanız o zaman bu yer ve yaban domuzu yanı sıra geyik ve geyik bulacaksınız.

Parkın inanılmaz% 30’u sudan oluşuyor ve burada 30 nehir ve 126 göl de bulacaksınız.

Bunların en ünlüsü, içinde adaya atlayıp muhteşem doğal manzaraları almanıza izin veren yedi adaya sahip Baluosas Gölü’dür.

Doğal cazibe merkezlerinin yanı sıra su değirmeni ve ilginç Arıcılık Müzesi gibi binalar da bulacaksınız.

13. Rumsiskes Açık Hava Müzesi’nde tarih öğrenin

Litvanya’da bulunan büyüleyici halk adetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Rumsiskes Açık Hava Müzesi gelecektir.

Litvanya’da gezilecek 25 yer
Rumsiskes Açık Hava MüzesiRumsiskes Açık Hava Müzesi

Bu açık hava müzesi, ulusal kostümler, geleneksel oyuncaklar, tarihi binalar ve dini eserler dahil olmak üzere 200 yıllık geleneksel gelenekleri kutluyor.

Burada çiftlikler ve kiliseleri olan yeniden inşa edilmiş köyler de dahil olmak üzere yaklaşık 80 bina var.

Buradaki geleneksel odalara bakabilir ve tipik Litvanya dönemi mobilyalarının yanı sıra pişirme aletleri ve araçlarını görebilirsiniz.

14. Kutsal Ruh Kilisesi’ne saygı gösterin

Kutsal Ruh Kilisesi 15. yüzyıldan kalmadır ve Vilnius’un en güzel kiliselerinden biridir.

Yıllar boyunca birçok değişiklik gördü ve Ortodoks cemaat kilisesi olmadan önce Katolik kilisesi ve manastırdı.

Kilisenin içi bir gösteri ve süslü oyma ahşap sıraların yanı sıra çiçek aranjmanları, yaldızlı mobilyalar ve parlak renkli süslemeleri göreceksiniz.

Farklı renklendirilmiş freskler ve mermer kakmaların yanı sıra etkileyici bir 16 sunak da vardır.

15. Pazaislis Manastırı’na hayret edin

Pazaislis Manastırı, Litvanya’daki en güzel İtalyan barok binası olarak yaygın bir şekilde düşünülmektedir ve Kaunas Kilisesi ile birlikte ülkenin en büyük manastır kompleksidir.

Manastır 1662’den kalmadır ve 1990’larda psikiyatri hastanesi ve sanat galerisi olarak restore edilmiştir.

İnanılmaz derecede güzel olmasının yanı sıra manastır, her yaz burada düzenlenen uluslararası bir müzik festivaline de ev sahipliği yapıyor.

16. Kaunas’ı ziyaret edin

Kaunas, Litvanya’nın en büyük ikinci şehridir ve görkemli Neris ve Nemunas nehirlerinin birleştiği noktada oturur.

Litvanya’nın her yerinde kültür şehri olarak bilinir çünkü burada 40’tan fazla müze ve pitoresk bir Eski Kent bölgesi bulunmaktadır.

Burada bulunan binaların çoğunda Baun, Rönesans ve Gotik tasarımlar ve kaçırılmaması gereken yerler arasında Kaunas Katedral Bazilikası, Kaunas Kalesi ve Vyautas Kilisesi bulunmaktadır.

17. Gediminas Kulesi’nden manzaraları seyredin

Gediminas Kalesi Kulesi, Vilnius’ta 14. yüzyılda inşa edilmiş daha geniş bir kompleks olan Yukarı Kale olarak adlandırılan şeyin bir parçasıdır.

Kuleye Castle Hill’e tırmanarak ulaşılabilir ya da biraz daha rahatlatıcı bir şey havasındaysanız doğal bir füniküler alabilirsiniz.

Kentin 48 metre yukarısında bulunan kule, size doğal manzaralar sunar ve dışarıdan altıgen şeklini görebilir  veya içerideki silah ve cephaneli sergileri keşfedebilirsiniz.

18. Canlı Uzupis’i keşfedin

Uzupis, kentin ana Yahudi bölgesi olarak bilinirken komşu Vilnius’un bir parçasıydı.

1997’de Vilnius’tan bağımsızlığını ilan etti ve kendi başkanı ve hatta kendi anayasası var.

Günümüzde Litvanya’nın en heyecan verici alanlarından biri olarak biliniyor ve harika bir sokak sanatı sahnesi, zengin sanat galerileri ve yeraltı müzik mekanları var.

Ülkenin her yerinden çeşitli organik ürünler gören her Perşembe sokak pazarıyla da ünlüdür.

19. Başkanlık Sarayı’nı ziyaret edin

Vilnius’taki Daukanto Meydanı’ndaki Başkanlık Sarayı, Litvanya Cumhurbaşkanının resmi evidir ve 14. yüzyıldan kalmadır.

Büyük bir meydanın üzerine yayılır ve özel bir neo-klasik cepheye sahiptir.

Buradaki en büyük çekimlerden biri, her Pazar öğlen düzenlenen bayrak değiştirme töreninin yanı sıra 18: 00’de gerçekleşen muhafızların günlük nöbet değişimi.

20. Neringa’da spa seansı yapın

Neringa, Curonian Spit Milli Parkı’nda yer almaktadır ve öncelikle doğal bir spa sahibi olduğu için ünlüdür.

Bunun nedeni, buradan akan ve bir dizi hastalığı tedavi edebilecek mineralleri iyileştirmede zengin olduğu söylenen Baltık Denizi’nin sularıdır.

Litvanya’nın her yerinden ziyaretçiler spa terapileri için buraya akın ediyor ve bölge kumlu plajlar ve görkemli kum tepeleri ile çevrilidir.

21. Kehribar Müzesi-Galeri’de biraz mücevher satın alın

Amber eskiden Baltık Altın olarak anılırdı ve bir zamanlar dünyanın bu bölgesindeki deniz ticaret yollarının en önemli parçasıydı.

Vilnius’taki Amber Müzesi, 15. yüzyıldan kalma bir evin bodrum katında yer almaktadır ve burada 50 milyon yaşından büyük olduğu söylenen parçalar bulacaksınız.

Geleneksel kehribarın yanı sıra kırmızı, yeşil, siyah ve beyaz da dahil olmak üzere farklı renkte parçalar bulacaksınız ve hatta bazıları tarih öncesi dönemden kalma böceklerin fosilleşmiş kalıntılarını bile içerir.

Burada harika hediyelik eşyalar yapan kendi kehribar mücevher parçalarınızı satın alabileceğiniz bir hediyelik eşya dükkanı da var.

22. Arıcılık Müzesi’nin keyfini çıkarın

Litvanya’da bir zamanlar kutsal kabul edilen arılar vardı ve hatta modern çağda bal bile bir dostluk sembolü olarak kabul edildi.

Aukstaitija Milli Parkı’nda bulunan Arıcılık Müzesi, Litvanya’daki yabancı cazibe merkezlerinden biridir ve ilk olarak 1984 yılında kapılarını açmıştır. Müze, yıllar boyunca ülkede arıcılık hikayesini anlatır ve antik arı ile ilgili araç ve kovanları görebilirsiniz.

Ayrıca müzenin dışında, bal yapan çalışkan arıları izleyebileceğiniz bir dizi cam önlü arı kovanı vardır ve müze, Mısır ve Kızılderili gibi diğer kültürlerde arıcılığın önemini de size taşımaktadır.

23. Kedainiai Eski Kenti’ni ziyaret edin

Kedainiai Old Town, Litvanya’nın en eski şehirlerinden biri olarak ünlenme iddiasına sahiptir ve oldukça barok mimariyle kaplıdır.

Kasaba ilk olarak 1372 yılında kuruldu ve büyümeden önce bir balıkçı köyüydü ve şehir merkezi harika manzaralarla doludur.

Bunlar arasında Barok döneminden kalma kasaba evleri, Protestan ve Ortodoks kiliseleri ve bir dizi sinagog bulunmaktadır.

Hafta boyunca yerel ürünler satan birçok pazar meydanı da var.

24. Atom Bunker Müzesi’ne girin

Kaunas’ın en ünlü cazibe merkezlerinden biri, Litvanya’daki savaş tarihine kısa bir bakış sunan Atomik Bunker Müzesi’dir.

Müze, 6 metre yeraltında olan ve Sovyet döneminde kurulacak olan bir nükleer sığınakta bulunuyor.

Burada İkinci Dünya Savaşı’ndan modern çağa kadar 1.200 madde var ve Soğuk Savaş hatıralarını dönem radyoları ve vericileri gibi görebilirsiniz.

Ayrıca bir dizi tıbbi ekipman var ve hatta gaz maskeleri ve havalı kornalar bile bulacaksınız.

25. Vilnius Katedrali’ni keşfedin

Vilnius Katedrali, 13. yüzyılda yapımını sipariş eden Kral Mindaugas’ın çabalarıyla inşaası başladı. Bina yangınlarla birkaç kez yerle bir edilmiş ve halen ayakta duran bina 1801 yılında neoklasik tarzda yeniden inşa edilmiştir.

Sovyet döneminde garaj olarak kullanılmış olacaktı, ancak şimdi eski ihtişamına geri dönmüş ve süslü süslemeler ve 57 metre yüksekliğinde bir çan kulesine sahip.

Haydi Avrupa’ya ile Kuzey Avrupa Turu

Litvanya’da gezilecek görülecek yerler listemiz burda sona erdi. Kuzey Avrupa Turu ile tanıyacağımız Litvanya ve Başkenti Vilnius’ u tanımış olduk.

Litvanya hakkında daha fazla detay bilgiye sahip olmak için Litvanya sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

Vilnius kenti hakkında daha fazla bilgiye erişmek için Kuzey Avrupa Turu sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz

2021’de gerçekleştireceğimiz Kuzey Avrupa Turu dışında Mini Avrupa Turu, Maxi Otobüsle Avrupa Turu, Boutique Otobüsle Avrupa Turu alternatiflerine de bakabilirsiniz.

Diğer ülkeler ve şehirler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için de uzey Avrupa Turu sırasında gezeceğimiz ülkelerden biri de litvanya

blog.haydiavrupaya.com ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

Avrupa Turlarımız ile ilgili gerçek bir deneyim yazısı okumak için Avrupa Turu Tavsiye yazımızı okuyunuz…

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir