Otobüsle Avrupa Turu Bilgi

Santa Maria del Fiore – Floransa Katedrali; Doumo

Otobüsle Avrupa Turu yapanların keşfediği bir diğer önemli yer de: Santa Maria del Fiore – Floransa Katedrali Doumo.

Blog sayfamızda ülkeler ve şehirler hakkında, otobüsle Avrupa turu hakkında sürekli bilgiler ve yorumlar paylaşıyoruz. Ancak bir eser hakkında detaylı bir yazıyı ilk defa sizlere sunmuş oluyoruz.


Santa Maria del Fiore – Floransa Katedrali Doumo

Doumo Katedrali neden önemli?

Floransa Katedrali, Duomo ya da Santa Maria del Fiore olarak da bilinir, İtalya’da Floransa kentinde 1296-1436 arasında inşa edilmiş olan bu Katedral Rönesans mimarisinin başyapıtı olarak bilinir. Yapı zamanla Floransa’nın simgesi haline dönüştü.

Genel olarak geç gotik üslup özelliklerine göre tasarlanmış olan yapı, renkli mermer cephe kaplamalarıyla romanesk üslubu da çağrıştırır.

Kırmızı renkli tuğlalı dev kubbesi, renkli mermerler kaplı duvarları, büyüklüğü ve yüksekliği, ince işlemeli cennetin kapıları olarak adlandırılan vaftizhane kapıları ile Santa Maria del Fiore üzerinde çokça konuşulan, tartışılan beğenilen dünyanın en önemli birkaç dini yapısından biri olarak Otobüsle Avrupa Turumuz sırasında görüp ziyaret edeceğimiz eserlerden biridir.

Arnolfo di Cambio tarafından tasarlanan dünyanın en büyük üçüncü kilisesi.  (Vatikan’daki Aziz Petrus  ve Londra’daki St Paul’dan sonra) 15.inci yüzyılda tamamlandığında dünyanın en büyük kilisesi olarak yapılmıştı.

Floransa Duomo Katedrali de dahil olmak üzere tüm katedraller dört dik kolla tasarlanmıştır, böylece tüm bina Mesih’in çarmıha gerilmesini simgeleyen bir haç şeklindedir. Batıdan doğuya uzanan uzun kollara nef denir ve kuzeyden güneye daha kısa olanlara transept denir. Nef ve transept’in buluştuğu alana geçiş denir. Kubbe bu geniş geçiş üstünde yükselir.

Douma Katedrali tarihi

İtalyan Rönesans döneminde yani 1300’lü ve 1400 lü yıllarda şehir devletlerinin İtalya’da birbirleri ile maddi, bilimsel, sanatsal, savaşsal üstünlük ve görkemli binalarıyla birbirleri ile rekabetine sahne olmuştu. Belki de bu rekabet etme güdüsü İtalyan yarımadasına bu kadar eseri kazandırmıştı ve İtalya bu kadar hızlı ve önce sanatta ve bilimde öne çıkmıştı.

Doumo Katedrali işte bu Rönesans döneminin bir eseridir.

Otobüsle Avrupa Turumuza katılanlar fotoğraf noktasından fotoğraflarını çektirirken...

Otobüsle Avrupa Turu na katılanlar da şahit olacaklardır: Doumo Katedrali ara sokaklardan birinden çıktığınızda karşınızda tüm heybeti ve büyüklüğü ile sizi karşılar. Floransa’da Doumo Katedralinden daha yüksek bina yapmak yasaktır.

Doumo Katedrali; 153 metre uzunluğunda, 90 metre genişliğinde ve 115 metre yüksekliğindedir. Floransa’nın üçüncü ve son katedrali, 1412’de Çiçek Bakire Santa Maria del Fiore’ye, Floransa şehrinin sembolü olan çiçeğine atıfta bulunulmuştur.

Erken Hıristiyanlık dönemine ait Floransa’daki  St. Reparata’ya adanmış olduğu bir katedral üzerine inşa edilmiştir.

Binada karşılaştığımız sayısız farklı tarz, temeli ve tamamlanması arasında geçen uzun bir süre boyunca değişen zevklere tanıklık ediyor.

Kilise duvarının ilk taşı 8 Eylül 1296’da Arnolfo di Cambio tarafından konuldu. İlk mimarı Cambio  1296’dan 1302’ye kadar katedralde çalıştı ve kendisi bu katedrali tasarlayan kişi olarak tarihe geçti.

Cambio 1310’da öldüğünde şantiyede çalışma yavaşladı, ancak ünlü rerssam ve mimar Giotto, zamanının çoğunu çan kulesinin inşasına adayarak 1333-1337’de mimarlığı devralıp çan kulesinin inşaatına başladı. Ancak kısa zaman sonra öldü. Görevi Andrea Pisano devraldı.

Bu süreçten sonra 1421’e kadar sürekli mimarlar değişti ve sürekli yapımı durdu.

Santa Maria del Fiore – Floransa Katedrali Doumo

Bir yarışmayla 1357 yılından sonra mimarlar Francesco Talenti ve Giovanni di Lapo Ghini Katedralin geri kalan kısımlarını inşa ettiler. 1412’de katedralin yapılan kısımları Santa Maria del Fiore’ye ithaf edilmiş ve bitmemiş şekliyle açılmıştır.

Mimar Filippo Brunelleschi

1420-1436 döneminde mimar Filippo Brunelleschi bir yarışma kazandıktan sonra büyük kubbesini bitirmek için çalışmıştır. Brunelleschi’nin kubbeyi tamamlaması üzerine 25 Mart 1436 tarihinde Papa IV. Eugenius tarafından katedral kutsanmış ve resmen ibadete açılmıştır.

Yapının en önemli mimarı; kubbeyi de inşa ettiren Rönesans dâhisi Filippo Brunelleschi.

Kendisi aslen kuyumcu ve küçük icatları olan biriydi. Ne mimarlık eğitimi ne de daha önce mimari bir deneyimi ve başarısı vardı. Brunelleschi doğduğunda, katedral 80 yıldır hiçbir çözüm olmadan yapım aşamasındaydı.

Kubbeyi inşa edebilmek için ağırlık kaldıran vinçler ve çok sayıda inşaat tekniğini ve ekipmanı icat etti. Kubbe nevi şahsına münhasır olarak tasarlandı ve yapıldı.

Santa Maria del Fiore önemli bilgiler:

Santa Maria del Fiore Katedrali’nin tamamlanması 140 yıldan fazla sürdü

Katedral dünyanın en büyük duvar kubbesine sahiptir

Katedral; bugün hala kalıntıları müzede sergilenen küçük bir kilisenin üzerine inşa edildi

Katedralin önündeki Vaftizhane’de Cennet Kapıları olarak bilinen ünlü bronz kapılar, 1401’de şehir çapında bir yarışmanın galibi tarafından yapıldı. Cennetin Kapıları ismi Michalengelo tarafından konuldu.

Cennetin Kapıları

Roma’daki ünlü Pantheon, Floransa’daki kubbeli katedral için ilham kaynağı oldu.

Bu muhteşem eseri görmek istiyorsanız Haydi Avrupa’ya ile Otobüsle Avrupa Turuna katılabilir, Avrupa’nın diğer güzel şehirleri ile birlikte bu şehri ve içindeki eserleri keşfedebilirsiniz.

Otobüsle Avrupa Turu yapmadan önce Floransa hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için https://www.haydiavrupaya.com/sehir/19/floransa adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Gerçek bir Otobüsle Avrupa turu deneyimi. Türkiye’nin tanınmış gezi Bloggerı Hayat ve Seyahat yazarından Haydi Avrupa’ya ile Avrupa turu yorumları, tavsiyeleri, önerileri için Otobüsle Avrupa Turu linkine tıklayabilirsiniz…

Ayrıca Doumo katedrali ve diğer Floransa’da gezilecek yerler için de https://hayatveseyahat.com/seyahat/avrupa/italya/floransa/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

hayatveseyahat.com

Baştanbaşa Otobüsle Avrupa Turu - Kuzey Avrupa ve İskandinav turu - Orta Avrupa ve Balkan Turu. Ankara İstanbul ve İzmir çıkışlı Otobüsle Avrupa Turları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir